Toenperän kirjasto

 

 

 VERKKOKIRJASTO

E-KIRJAT

     Juvan kulttuurisivut - Toenperän kirjaston ylläpitämä paikalliskulttuurin sivusto

Rajulukupusu - yläkoulun lukudiplomi Toenperän kirjastoissa  Lukukettu - alakoulun lukudiplomi Toenperän kirjastossa  Ketunpentu - alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastossa

E-AINEISTOT
ASIAKKAAN AVAIMET
TAPAHTUMAKALENTERI

LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO


"Maaliskuisena sunnuntaipäivänä 1984 kuvasin kirkonkylän maisemaa kohteena kirkko. Saman vuoden kesäkuun 27. päivänä iski yksi ainut salama ja tiilikirkko paloi torsoksi". Kaija Pulkkinen 1.6.2014. Osa kuvista on löytyy myös Digi-kirjastosta.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUHKASTA NOUSEE ELÄMÄ

 

Kaija Pulkkinen (1934) on eläkkeellä oleva toimittaja, valokuvaaja ja aktiivinen elämäntapa-taiteilija. Hän lahjoitti 1.6. 2014 Toenperän kirjaston ja Rantasalmen kunnan käyttöön valokuvakokoelman Rantasalmen kirkon jälleenrakennuksesta.

 

Rantasalmen kirkko syttyi salamaniskusta 27.6.1984. Josef Stenbäckin suunnittelema, 1904 valmistunut katedraalimainen uusigoottilainen kirkkorakennus paloi seinärakenteita lukuun ottamatta täysin. Aikanaan Suomen kolmanneksi suurimpaan kirkkoon mahtui 2500 seurakuntalaista kuuntelemaan Hans Heinrichin rakentamien urkujen jylinää, Luis Sparren maalaaman, Emmauksen tiellä astelevan Kristuksen silmien alla. Jäljelle jäi tiilinen torso. Alttarihopeat ja alttaritaulu sentään saatiin pelastettua.

 

Kaija Pulkkisen lahjoittamassa kuvakokoelmassa on mukana on myös otoksia paloa edeltävältä kevättalvelta. Siinä kirkko on vielä entisessä korkeudessaan.

 

Tällä sivulla näet poimintoja kuvakokoelmasta, johon voit käydä tutustumassa Rantasalmen kirjastossa kesä-heinäkuussa 2014, klikkaamalla kuvaa saat ne suurempaan kokoon. Koko kuvakokoelma on katseltavissa tietokoneen näytöltä Kaijan Puun kertomaa ja Tulen koskettamaa -näyttelyn yhteydessä.

 

Olemme keränneet näyttelyn yhteyteen Rantasalmen kotiseutukokoelman kirkon paloa, arkkitehtuurikilpailua ja jälleenrakennusta käsitteleviä lehtileikkeitä.

 

Kaija Pulkkisen kuvakokoelman omistaa Rantasalmen kunta ja Toenperän kirjasto, ethän kopio niitä luvatta!
 

 

 

Vanha kirkko kohosi maisemassa katedraalimaisiin korkeuksiin. Salama iski juuri tähän 63 metriä korkeaan kellotorniin ja levisi nopeasti kirkon sisäosiin.

Vasemmanpuoleinen kuva on otettu Ohitustiellä maaliskuussa 1984. Kirkon edessä, tien oikealla puolella on kunnanvirasto, jonka edestä puuttuu vielä kunnanviraston laajennusosa ja kirjasto.

 

Ensimmäinen tuhonjälkeinen jumalanpalvelus pidettiin kirkon raunioilla. Useat sadat seurakuntalaiset osallistuivat jumalanpalvelukseen rankkasateesta ja ukkosesta huolimatta.

 "Olemmeko niin syntisiä, että näin piti meille käydä. Olemmeko niin huonoja kirkossakävijöitä, että se otettiin meiltä pois?" kyseli kirkkoherra Olli Uosukainen saarnassaan (Savon Sanomat 2.7.1984).


 

 

 

 

 


Kanttori Pekka Rönkkönen, kirkkoherra Olli Uosukainen, kappalainen Hannu Innanen

 

 

Palaneen kirkon torso näkyy maisemassa kauas. Tuli sulatti myös kirkonkellot, vain rautakielet jäivät jäljelle. Ne ovat nähtävillä kirkon tiloissa.

Tätä näkyä rantasalmelaiset saivat katsella reilut neljä, tulen ja tuhkan vuotta.

 

 

 

 

Rantasalmen seurakunta järjesti arkkitehtuurikilpailun, kaikissa kilpailun kärkeen sijoitetuissa töissä palaneen kirkon rauniot säilytettiin osana uutta kirkkoa. Voittajaksi selvisivät arkkitehdit Lasse Vahtera ja Juha Pasanen kilpailutyöllään "Valo" (Warkauden Lehti 18.12.1985). Kilpaileva ehdotus oli Carl-Johan Slotten "Refugium", eli turvapaikka.

Kirkkovaltuusto valitsi toteutettavaksi värikkäiden vaiheiden jälkeen "Refugium" -ehdotuksen, joka muistutti enemmän entistä, palanutta kirkkoa. "Ennen kokoustaan kirkkovaltuutetut elivät perin vivahteikkaan kuukauden kahden rintaman välissä. Rajusti kahtia jakaantunut seurakunta kävi perinteisen ja uudemman kirkkomallin välillä kisaa, jossa aseiksi kelpasivat niin katteettomat kustannusarviot kuin poliittiset vallannäytötkin" (Helsingin Sanomat 29.1.1986).

Päätöksen jälkeen päästiin rakennustöihin.

 

 

 

"Rakennustöissä oli useita rantasalmelaisia. Kirkontornin nostovaihe oli vaikea ja jopa vaarallinen, nostokalusto joutui työskentelemään koneen äärirajoilla, mitä nostokorkeuteen tuli". Kertoo Kaija Pulkkinen.

Varsinkin torninnosto herätti luonnollisesti uteliaisuutta. "Hautausmaalla kevättöissä olevat työntekijät ja seurakunnan viranomaiset olivat yleisön kanssa katsomassa ristiosan nostoa korkeuksiin", Kaija Pulkkinen kertoo.

 

 

 

Pian Raitilla näkyi toiveita herättävä näky: palaneen, hammasmaisen torson huipulle rakentui telineet ja nousi torni risteineen.

Uusi kirkko vihittiin käyttöön loppiaislauantaina, tammikuussa 1989.

"Mitä on katsojille kirkko: rakennus kuin rakennus, vai jotain enemmän? Siihen vastaamme - henkilökohtaisesti itsellemme, mikä on suhteemme kristinuskoon", Kaija Pulkkinen toteaa.

A B C D E F G

H I J K L   

M N O P Q R S  

T U V X Y Z Å Ä Ö

AJANKOHTAISTA

AJANVARAUS

ALAKOULUILLE

ARTO

ASIAKASPALVELU
ASIAKASTIETOLOMAKE

CELIA
E-KIRJAT

e-Magz

e-PRESS

ERNST LAMPEN

ETUSIVU

FACEBOOK

FENNICA

FINNA

FONO

FRANK-MONIHAKU

GOOGLE

 

 

 

HENKILÖKUNTA
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY

JOROISTEN KIRJASTO

JOROISTEN KUNTA

JUVAN KIRJASTO

JUVAN KULTTUURISIVUT

JUVAN KUNTA

KALENTERI

KANSALLISBIOGRAFIA

KETUNPENTU-DIPLOMI

KIRJASAMPO

KIRJASTOAUTO JASSO TOENPERÄ

KIRJASTOT.FI

KÄYTTÖSÄÄNNÖT

LAPSILLE

LEHDET

LUE LAPSELLE

LUKEMO

LUKUDIPLOMIT

LUKUKETTU

LUKUKETUN BLOGI

MAKSUT

MAKUPALAT

MEDIAKASVATUS

MELINDA

NUORILLE

NÄYTTELYKALENTERI

NÄYTTELYN JÄRJESTÄJÄLLE

PRESSREADER

PÄIVÄKODEILLE

RAJULUKUPUSU

RANTASALMEN KIRJASTO

RANTASALMEN KUNTA

RYHMÄKÄYNNIT

SATUTUNNIT
SIVUPIIRI

SUOMI.FI

 

 

TAPAHTUMAKALENTERI

TIETOPYYNTÖLOMAKE
TIETOSUOJASELOSTE

TUHKASTA NOUSEE ELÄMÄ
UUTUUDET

VERKKOKIRJASTO

VIDDLA

VIOLA

YAHOO

YLÄKOULUILLE

YKL

YSO