Toenperän kirjasto

 

 

 VERKKOKIRJASTO

E-KIRJAT

     Juvan kulttuurisivut - Toenperän kirjaston ylläpitämä paikalliskulttuurin sivusto

Rajulukupusu - yläkoulun lukudiplomi Toenperän kirjastoissa  Lukukettu - alakoulun lukudiplomi Toenperän kirjastossa  Ketunpentu - alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastossa

E-AINEISTOT
ASIAKKAAN AVAIMET
TAPAHTUMAKALENTERI

LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO

 

Kirjastoa on kutsuttu mielen apteekiksi. Yhdelle se on lainasto, toiselle hiljaisuuden ja kolmannelle kohtaamisten tila. Meille se on työpaikka ja työtä tehdään asiakkaita varten. Olet lämpimästi tervetullut Rantasalmen kirjastoon.

 RANTASALMEN KIRJASTO

 

Poikkitie 2, 58900 Rantasalmi
kirjasto@rantasalmi.fi
040 3572350

 

Saimaan kainalossa

Kokoelma

Lehdet
Tietokoneet, Internet, laitteet
Tutkijanhuone

Lastenkammari

Nuortenosasto
Tapahtumat

Taidenäyttelyt

Kotiseutukokoelma ja kirjamyynti
 Jii Roikosen Jasso 20-vuotisjuhlakiertueella Toenperän kirjastoissa.Markku Turunen, Eeva Kilpi, haastattelija Jorma Kaimio, Sofi Oksanen ja
Mikko-Pekka Heikkinen kirjallisessa iltapäivässä 2012.Riitta Heiskasen taidetta kirjaston näyttelyseinällä.
Saimaan kainalossa

 

 
Rantasalmi on veden, metsän, kartanoiden sekä vireän kulttuurielämän pitäjä.


Merkkihenkilöitämme ovat Ernst "Iso Keisari" Lampén (1865 – 1938), arkkitehti Eliel Saarinen 1873-1950), kuvataiteilija Kaija-Leena Hänninen, antiikintutkija Maarit Kaimio (1941), antiikintuntija ja etruskologi Jorma Kaimio (1946), tietokirjailija Jere Malinen (1971), kuvataiteilija Joni Ahonen, jääkiekkoilija Jarkko Immonen (1982), SM & MM ohjastaja (ja Jasso Toenperän kirjastovirkailija) Janne Räisänen (1975), muusikko Maria Hänninen unohtamatta Aarne "outsider" Haapakosken (18.3.1904-24.1.1961) luomaa Pekka Lipposta.

Paikkakunnalla toimii kolmikymppisten kulttuurilaitosten trio: Rantasalmen puhallinorkesteri, kirjoittajayhdistys Ernesti ja kuvataideyhdistys Remp-Ranta. Löydät Rantasalmelta myös musiikkiin profiloituneen nuorisoteatterin, Laboratorioteatteri Fennican sekä useita harrastajateattereita. 

Paikkakunnalla on hyvin pitkät hirsirakentamisen perinteet ja komea historia. Tietoa, koulutusta sekä vanhojen rakennusten varaosia saa  Etelä-Savon rakennusperintöyhdistyksestä.

Rantasalmi sijaitsee Saimaan kainalossa. Kirjaston lastenhuoneen ikkunasta voi katsella Pienelle Rauanvedelle, joka muodostaa yhdessä Kosulanlammen kanssa merkittävän lintuvesikohteen. Luonnonystävä suunnistaa tietenkin Linnasaaren kansallispuistoon sekä Luontokeskus Oskariin.

^ylös


Kokoelma

 

Rantasalmi on osa kolmen kirjaston muodostamaa Toenperän kirjastoa. Valinnanvaraa on, sillä kolmen kirjaston ja kirjastoauton yhteiskäytössä olevaan kokoelmaan kuuluu 162765 nidettä: kirjoja, lehtiä, äänitteitä, elokuvia, esineitä, pelejä, urheiluvälineitä ja laitteita. Sähkökirjoja löydät verkkokirjasto Savotasta, niiden lainaamiseen tarvitset Internetyhteyden, kirjastokortin ja salanumeron, jonka saat asiakaspalvelusta.


Logistiikkamme perustuu kirjastoauton reitteihin: parhaimmillaan varatun aineiston saa omaan asiointipisteeseen varauspäivänä. Toenperän aineiston varaaminen on maksutonta.

 

Joitakin kaunokirjallisuuden lajityyppejä sekä elämäkerrat on sijoitettu omiin hyllyihinsä. Kirjan selästä löytyvän signumtarran lyhenne sekä värillinen teippi auttavat löytämään lajityypit muun kaunokirjallisuuden joukosta.

 

Värikoodit:

 

DEK dekkarit/jännityskirjallisuus
ROM romantiikka/viihde
ERÄ eräkirjallisuus
SCI science fiction
FAN fantasiakirjallisuus
KAU kauhukirjallisuus
ELÄ elämäkerrat


^ylös
 

Lehdet

Lehtisali ja kirjasto aukeavat itsepalveluperiaatteella yhdeksältä. Tuolloin luettavissanne ovat aamujakelun lehdet: Itä-Savo, Warkauden lehti, Savon Sanomat ja Helsingin Sanomat. Aikakausilehdet ja loput sanomalehdistä saapuvat perusjakelun mukana yhdentoista maissa.

 

Sanomalehtiä voi lukea myös kirjaston tietokoneilla. ePress -palvelussa on kotimaisia maakunta- ja paikallislehtiä. Pressdisplay-lehtitietokannan kautta pääsee lukemaan yli 500 lehteä 37 eri kielellä.

 

Lehtivalinnat tehdään syksyllä, hankintaehdotukset ovat tervetulleita. Joroisten ja Juvan kirjastoon sekä Jasso Toenperään tilattujen lehtien numeroita voi varata ja lainata Rantasalmella.
 

Aikakaus- ja sanomalehdet Toenperällä

^ylös


Tietokoneet, Internet, laitteet

Kirjastossa on viisi asiakaspäätettä, joista kaksi on tarkoitettu lyhytaikaiseen, kaksi pitkäaikaiseen käyttöön ja yksi pelkästään verkkokirjaston web-origon käyttöä varten. Laitteita voi varata käyttöön etukäteen kirjaston asiakaspalvelusta.

Kirjastossa on avoin langaton verkko.

 

Toenperä on hankkinut käyttöönsä digitointilaitteen (laitteen sijainti), jolla voit tallentaa videot dvd-muotoon. Digitointilaitteen käyttö on maksutonta, tyhjiä dvd-levyjä voi ostaa päivittäistavarakaupoista.
 

Kirjastossa on myös monitoimilaite. Laitteella voi kopioida, skannata sekä tulostaa kaikilta asiakaspäätteiltä. Tulostaminen onnistuu myös lähettämällä laitteelle sähköpostia, jonka liitetiedostona on tulostettava dokumentti.

^ylös

 

Tutkijanhuone

Rantasalmen kunta tarjoaa ja Rantasalmen kirjasto koordioi tutkijanhuonetta. Huone on sivistyskäytävässä (pääaulasta raput ylös, sivistyskäytävän ensimmäinen ovi oikealla, huone 206).

  • varaukset ja avain Rantasalmen kirjaston asiakaspalvelusta
  • päivävaraukset maksuttomia
  • viikko- ja kuukausivaraukset maksullisia
  • huoneessa peruskalustus, kunnanviraston wlan
  • skannaus- ja tulostusmahdollisuus kirjastossa
  • saniteettitilat yläaulassa
  • Viraston kahvion mikroa, vedenkeitintä ja jääkaappa saa lainata, ne löytyvät ala-aulasta

^ylösLastenkammari

Kirjaston perällä on viihtyisä lastentila. Löydät sieltä pöydät läksyjenlukua, lukemista tai askartelua varten, ilmoitustaulut taideteoksillesi sekä tietysti lasten kuvakirjoja, kertomuksia, satuja ja runoja. Lukukettukirjat eka-, toka ja kolmasluokkalaisille on myös tässä tilassa.

Kirjasto tekee lastenkulttuuriyhteistyötä eri tahojen kanssa. Talvikaudella noin 3-6 -vuotiaat voivat osallistua satutunneille: MLL:n ja Ernestin pitää perinteisen satutunnin kerran kuukaudessa, torstai-aamuisin. Toenperän kirjasto on myös mukana "Versoverkko Etelä-Savoon" -pilotissa. Sen myötä olemme voineet tarjota myös Satu & Aatos -satutunteja, joita vetää nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen ja joilla hyödynnetään erilaisia nukketeatteritekniikoita.

Toenperän lasten- ja nuorten kirjasto

Toenperän tapahtumakalenteri

Lukukettu

^ylösNuortenosasto

Nuorten kaunokirjallisuus, sarjakuvat, lehdet, vieraskielinen kirjallisuus ja tietokirjallisuus löytyy kattoikkunoiden alta, salin perältä. Tervetuloa lukemaan, käyttämään tietokoneita, viettämään aikaa ja pelaamaan.

Olemme aloittaneet myös lasten- ja nuortenkirjojen teippaamisen kirjallisuudenlajien erottamiseksi, työ on vielä kesken. Eri kirjallisuudenlajit löytyvät muun kaunokirjallisuuden joukosta, samoin neljäs, viides ja kuudesluokkalaisten lukudiplomikirjat.
 
FAN Fantasiakirjallisuus
SCI Science fiction eli tieteiskirjallisuus
KAU Kauhukirjallisuus
DEK jännityskirjallisuus, dekkarit
hevo hevoskirjat

Toenperän lasten- ja nuorten kirjasto

Toenperän tapahtumakalenteri

Lukukettu

^ylösTapahtumat

 

Kirjastossa on pieniä tapahtumia ja tempauksia pitkin vuotta.

 

Talvikaudella noin 3-6 -vuotiaat voivat osallistua satutunneille: MLL ja Ernesti pitävät perinteisiä satutunteja ja Lastenkulttuurikeskus Verson Satu & Aatos -satutunneilla hyödynnetään teatteritekniikoita.

Vuoden merkittävin tapahtumamme on kirjallinen iltapäivä, jolloin kirjastossa voi nähdä valtakunnallisesti merkittäviä kirjailijoita.

 

Kirjallinen iltapäivä 2013 oli marraskuun viidentenä. Paikalla oli Salla Simukka, Kari Hotakainen, Tuomas Kyrö, Jari Tervo ja Antti Tuomainen sekä huikea määrä yleisöä. Kirjakauppias Olli Österlundin ja etruskologi Jorma Kaimion järjestämä päätapahtuma on Savonlinnassa.
 

Toenperän tapahtumakalenteri

Rantasalmen seudun tapahtumakalenteri^ylösTaidenäyttelyt


Taidenäyttelyt ovat tervetulleita kirjastoon. Ripustuskiskossa on tilaa on noin kahdellekymmenelle ripustukselle, lisäksi kirjastolla on liikuteltavia sermejä ja seinän viereen voidaan sijoittaa pöytiä esineitä varten.


Taidenäyttelyn pitäminen on maksutonta. Kysy asiakaspalvelustamme vapaita näyttelyaikoja ja tuo kättesi työt esille kirjastoon!

Tiedotamme taidenäyttelyistä paikallislehdissä, kotisivuillamme, Rantasalmen seudun tapahtumakalenterissa
ja facebook-sivuillamme.
 

Näyttelyn järjestäjälle

Toenperän tapahtumakalenteri

Rantasalmen seudun tapahtumakalenteri^ylös

 Kotiseutukokoelma ja kirjamyynti

 

Keräämme kokoelmamme Rantasalmea koskevaa tai rantasalmelaisten julkaisemaa kirjallisuutta ja muuta aineistoa.

 

Kirjastossa on myös myynnissä paitsi poistettua aineistoa myös paikkakunnan ja seudun kirjailijoiden ja muusikoiden tuotantoa.

^ylös


A B C D E F G

H I J K L   

M N O P Q R S  

T U V X Y Z Å Ä Ö