Toenperän kirjasto

 

 

 VERKKOKIRJASTO

E-KIRJAT

     Juvan kulttuurisivut - Toenperän kirjaston ylläpitämä paikalliskulttuurin sivusto

Rajulukupusu - yläkoulun lukudiplomi Toenperän kirjastoissa  Lukukettu - alakoulun lukudiplomi Toenperän kirjastossa  Ketunpentu - alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastossa

E-AINEISTOT
ASIAKKAAN AVAIMET
TAPAHTUMAKALENTERI

LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO


Ketunpentu-diplomin sivut on vihdoin julkaistu! Tutustu!


 

TOENPERÄN LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO

Toenperän kirjastot

Lainaaminen ja palauttaminen

Aineiston haku, varaaminen ja lainojen uusinta

Laina-ajat

Avoin verkko ja asiakaskoneet

Palaute ja hankintaehdotukset

Maksut

LUKUVIHJEITÄ LAPSILLE JA NUORILLE

Toenperän lasten ja nuorten uutuudet

Lasten ja nuorten kirjallisuus

Lehdet

Sarjakuvat

TIEDON VIIDAKOSSA

Tiedonhaun askeleet

Miten selviän tutkielman/esitelmän teosta?

Haetko tietoa kirjailijasta?

Onko satu hukassa?

Etsitkö kuvakirjoja jostain aiheesta?

Runo kateissa?

PALVELUT PÄIVÄKODEILLE JA PERHEPÄIVÄHOITAJILLE

Kirjastokortti

Satutunnit

Teemapaketit

Tutustumisvierailut

PALVELUT KOULUILLE

Luokan kirjastokortti

Lainattavat kirjasarjat

Lukudiplomit

Erityisoppijat

Monikulttuuriset

Lukukettukäynnit

Koulujen kirjastovierailut

Koulujen teemaviikot ja tapahtumat

Lukuinto

Opetussuunnitelmat

 

TIETOA VANHEMMILLE, PÄIVÄKODEILLE JA OPETTAJILLE

Mediakasvatus

Lue Lapselle!

Tunnekasvatus - menetelmäkansio

Satukirjoista tukea lasten tunnetaitojen vahvistamiseen

 

TOENPERÄN LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO
 

Toenperän kirjastot

 

Toenperällä on kolme kirjastoa ja kirjastoauto. Kirjastot ovat Joroisissa ja Rantasalmella. Kirjastoauto Jasso Toenperä liikennöi kaikkien kahden kunnan alueella.

 

      

   Jormaa naurattaa                         Tuliterä Jasso Toenperä

 

Lainaaminen ja palauttaminen

 

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Saat oman kirjastokortin, kun tuot kirjastoon yhdessä vanhempiesi kanssa täyttämäsi lomakkeen. Alle 15-vuotias tarvitsee kortin hankkimiseen vanhempien suostumuksen. Ensimmäinen kirjastokorttisi on ilmainen. Jos kadotat kortin, ilmoita siitä mahdollisimman pian kirjastoon. Uusi kirjastokortti maksaa 2 euroa.

Lainatessasi saat eräpäiväkuitin. Kuitista näet eräpäivät, jolloin lainat pitää viimeistään palauttaa.

 

Aineiston haku, varaaminen ja lainojen uusinta

 

Voit hakea kirjoja ym. aineistoa kirjaston tietokannasta.  
Aineistoa voit varata kirjastossa, puhelimitse tai itse internetissä. Varaaminen lumme-kirjastoista on maksutonta, ainoastaan noutamattomasta varauksesta joudut maksamaan 1e maksun. 


Joskus ei kaikkia kirjoja ehdi lukea kuukaudessa. Silloin lainat voi uusia kirjastossa, internetissä tai puhelimitse. Kirjastossa voit tehdä osoitteenmuutoksen sekä muut muutokset yhteystietoihisi.

 

Aineiston varaamiseen ja uusimiseen netissä tarvitset kirjastokortistasi asiakasnumeron sekä salanumeron, jonka saat pyytämällä kirjastosta.
 

Laina-ajat

 

Yleinen laina-aika 28 vrk eli esim. kirjat

DVD-levyt 14 vrk
Cd-levyt 28 vrk
Muu musiikkiaineisto 28 vrk

Varattu aineisto ja aikakauslehdet 14 vrk

 

Avoin verkko ja asiakaskoneet

 

Kirjastossa on käytössäsi avoin verkko, johon voit kirjautua omalla tietokoneellasi tai puhelimellasi kirjaston alueella.

 

Joroisten kirjaston tietokoneita voit varata internetin kautta oheisesta linkistä. Rantasalmen tietokoneita voit varata puhelimitse. Rantasalmen kirjaston numero on 040-357 2350.

 

Tulostus on maksullista.

 

Maksut

 

Lasten ja nuorten lainoista on maksettava huomautusmaksut. Palauta lainasi aina kirjaston palvelutiskiin. Ethän vie niitä itse hyllyyn!


Kirjaston ollessa kiinni, voit palauttaa kirjat ja lehdet palautusluukkuun. Käsittele lainojasi huolellisesti. Kirja ei tietenkään kuulu ruokapöytään, lemmikin puruleluksi tai pikkuveljen piirustuspaperiksi. Säilytä levyt omissa koteloissaan myös kotona.


Palaute ja hankintaehdotukset


Puuttuuko kirjastosta kirja, jonka haluaisit lukea tai levy, jonka haluaisit kuunnella? Voit lähettää hankintaehdotuksen Toenperän kirjastolle sähköpostina. Valitettavasti emme voi täyttää kaikkia toiveita.

 

Miten toivoisit Toenperän kirjaston kehittyvän entistä paremmaksi? Lähetä meille palautetta. Kuulemme mielellämme myös asioista jotka toimivat hyvin.


PALVELUT KOULUILLE

 

Luokan kirjastokortti

 

Jokaiselle opettajalle tehdään oma kirjastokortti, jolla voidaan lainata kirjastoaineistoa luokassa käytettäväksi. Kortille tallennetaan salanumero, jolla kukin opettaja huolehtii itse tarvittaessa lainojen uusimisesta. Sama tunnus toimii myös aineistoa varattaessa.

 

Kun luokka tulee lainaamaan kirjastosta aineistoa pulpettiin tai tiedonhakua varten, on hyvä opastaa koko luokka käyttämään lainaus- ja palautusautomaatteja. Toivomme myös opettajien ja kouluavustajien lainaavan ja palauttavan lainausautomaatilla.

 

Luokkakortin tietoihin on hyvä merkitä kouluavustajien nimet jos heillä on oikeus käyttää kyseistä korttia. Luokkakortilla lainatuista kirjoista ei peritä myöhästymiskorvauksia.

 

Luokkakortilla ei saa lainata kirjastoaineistoa yksityiskäyttöön.

 

Lainattavat kirjasarjat

 

Toenperällä on lainattavissa kirjasarjoja. Kirjasarjoina on niin sarjakuvia, kuvakirjoja ja kertomuskirjoja eri luokka-asteille. Useimmat kirjat kuuluvat myös lukukettuun tai Rajulukupusuun.

Sarjan voit varata ja lainata omasta kirjastostasi.


Lukudiplomit

 

  


Alakoulun 1-6 –luokilla on mahdollisuus suorittaa Lukukettu -lukudiplomi. Lukudiplomin tavoitteena on innostaa oppilaita lukemaan ja tutustuttaa heidät kirjallisuuden eri muotoihin. Lukudiplomia varten luetaan kirjoja jotka valitaan lukudiplomilistoilta.  Kirjoja saa lainaksi kirjastosta tai koululta. Mikäli haluttu kirja on lainassa, sen voi varata ilman varausmaksua.
 

       


Rajulukupusu on kirjallisuusdiplomi peruskoulun yläluokille Joroisten, Rantasalmen, Juvan, Puumalan ja Sulkavan kouluissa. Kirjallisuusdiplomin nimi löytyi ideakilpailulla alueen kouluissa. Sen keksimisestä palkittiin Samuli Holopainen Joroisten kirkonkylän koululta
 

Ketunpentu on lukudiplomi, joka on suunnattu alle kouluikäisille lapsille, lasten huoltajille, isovanhemmille ja ystäville sekä varhaiskasvattajille. Diplomia varten lapsen kanssa luetaan kuusi kirjaa, joista jokaisesta lapsi saa kirjastosta leiman, lukujäljen, omaan Käpäläpassiinsa. Yhteiset lukutuokiot palkitaan vuosittain lastenkirjalla ja lukudiplomilla.

 

 

Erityisoppijat

 

Oppimisvaikeuksia on 20-25%:lla väestöstä eli miljoonalla suomalaisella. Tähän lukuun lasketaan mukaan kaikenlaiset oppimisvaikeudet, lievemmät ja vaikeammat.

 

Toenperän kirjasto on erityisoppijoiden kirjasto. Kerro kirjastossa oppimisvaikeudestasi, niin opastamme sinua oikeanlaisen aineiston löytymisessä. Voit esim. suorittaa lukudiplomin kuuntelemalla äänikirjoja tai lukemalla selkokirjoja. Ne sopivat hyvin myös maahanmuuttajille.


Celia-kirjasto on valtakunnallinen kirjasto lukemisesteisille. Celia tarjoaa kauno- ja tietokirjallisuutta ja oppikirjoja ääni-, piste- ja elektronisina kirjoina kaikille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Olipa lukemisen vaikeuden aiheuttajana sitten lukihäiriö, näkövamma, vanhuuden heikentynyt näkö tai lihaskunto tai muu vastaava syy, Celian kirjat tarjoavat mahdollisuuden kirjallisuudesta nauttimiseen ja tiedonhankintaan. Celia-asiakkaaksi voit rekisteröityä Toenperän kirjastoissa.


Celian kauno- ja tietokirjojen lainaaminen on maksutonta. Monipuolisesta kokoelmasta löytyy luettavaa jokaiseen makuun. Oppikirjat ovat maksullisia. Myös yhteisöt, kuten koulut, päiväkodit ja palvelutalot, voivat olla Celian asiakkaina.


Päiväkodit ja koulut voivat ilmoittautua Celian yhteisöasiakkaiksi ja välittää Celian kirjoja omille lukemisesteisille asiakkailleen. Päiväkodit ja koulut voivat vaihtoehtoisesti esitellä Celian palveluja lasten vanhemmille ja ohjata lukemisesteiset lapset Celian henkilöasiakkaiksi.

Kaksikieliset


Kaksikielisten lasten oppimisessa on tärkeää, että he saavat lukea erilaisia kirjoja molemmilla kielillä. Toenperän kirjastossa on kauno- ja tietokirjallisuutta yleisimmillä kielillä: englanti, ruotsi, venäjä, ranska, saksa, viro, saame.

 

Harvinaisemmilla kielillä julkaistua kirjallisuutta voimme tilata maksutta siirtokokoelmina Helsingin kaupunginkirjaston monikielisestä kirjastosta. Monikielinen kirjasto tarjoaa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla äidinkielellä. Monikielisen kirjaston valikoimiin kuuluu aineistoa niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin noin 80 kielellä.
 

Lukukettukäynnit

 

Kirjastonhoitajat tekevät lukukettuvierailun jokaiselle alakoululle syyslukukauden aikana. Kirjasto ottaa yhteyttä kouluun ja sopii aikataulusta tarkemmin.

 

Koulujen kirjastovierailut


Kaikki koululuokat ovat tervetulleita ohjatulle vierailulle kirjastoon. Vierailu voi sisältää kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta tai kirjavinkkausta eli mukavien ja mielenkiintoisten kirjojen esittelyä. 

 

Ota yhteyttä kirjastoon käymällä, soittamalla tai sähköpostitse mielellään vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua vierailua. Mieti valmiiksi seuraavat asiat:

Toivottu vierailupäivä ja -aika

(on hyvä ehdottaa useampia sopivia ajankohtia)

Luokka-aste ja oppilasmäärä

Millaisia lukijoita luokalla on ja millaisista kirjoista oppilaat ovat kiinnostuneet

Vierailun toivottu teema

(esim. tiedonhaun opetus, kirjavinkkaus, kirjaston käytön opetus)

Mahdolliset erityistoiveet

(esim. lukudiplomikirjojen vinkkaus, historian esitelmään liittyvän aineiston hakeminen)

Muut vierailuun vaikuttavat asiat

(erityisluokka, erilainen oppija luokassa tms)

Koulujen teemaviikot ja tapahtumat

 

Kun koulut organisoivat erilaisia tempauksia tai järjestävät teemaviikkoja, kirjastot auttavat opettajia sopivan kauno- ja tietokirjallisuuden valinnassa. Kannattaa siis ottaa rohkeasti yhteyttä.

 

 

PALVELUT PÄIVÄKODEILLE JA PERHEPÄIVÄHOITAJILLE

 

Päiväkotiryhmät ja perhepäivähoitolapset ovat tervetulleita kirjastoon asioimaan.

 

Kirjastokortti

 

Jokaiselle päiväkotiryhmälle tehdään oma kirjastokortti, jolla voidaan lainata kirjastoaineistoa päiväkodissa käytettäväksi. Kortille tallennetaan salanumero, jolla lainat voi tarvittaessa uusia internetin kautta. Sama tunnus toimii myös aineistoa varattaessa.

 

Kirjastokortin tietoihin merkitään kaikkien nimet, joilla  on oikeus käyttää kyseistä korttia. Päiväkodin kortilla lainatuista kirjoista ei peritä myöhästymiskorvauksia. Kadonneet ja turmeltuneet kirjat laskutetaan normaalisti.

 

Kortilla ei saa lainata kirjastoaineistoa yksityiskäyttöön.

 

Satutunnit

 

Päiväkodit ja perhepäivähoitajat voivat tuoda lapsia kirjaston satutunneille. Ryhmille ennakkoilmoittautuminen.

 

Teemapaketit

 

Kokoamme päiväkodeille kirja- ym. aineistopaketteja. Soita meille muutamaa päivää aiemmin niin kokoamme paketin valmiiksi.

 

Tutustumisvierailut

 

Päiväkotiryhmät voivat tulla tutustumaan kirjastoon ja sen palveluihin. Jokaisen ryhmän ohjelma järjestetään ryhmän tarpeen mukaan.

 

Lisätietoja oman lähikirjastosi päiväkodeille tarjoamista palveluista saat kirjaston henkilökunnalta. Otamme mielellämme vastaan yhteistyöideoita!

 


LUKUVIHJEITÄ LAPSILLE JA NUORILLE

 

Kirjallisuus

 

Lohikäärme lukee
 

Lastenkirjahylly

 
Lastenkirjahyllyssä arvioidaan uusia lasten- ja nuortenkirjoja,
mutta pyyhitään välillä pölyjä myös vanhoista klassikoista. Blogin kirjoittaja on tutkija, kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen. Blogiin liittyy laaja lastenkirjallisuuden aihehakemisto. Sivusto on erinomainen lastenkirjallisuuden tietopankki.

Kirjavinkkariblogi


Blogi kaikille kirjavinkkauksesta kiinnostuneille. Saa puhua kirjoista, kirjallisuudesta, lukemisesta, kirjavinkkaamisesta ja vaikka asian vierestä. Mukana paljon vierailevia kirjoittajia ja tarkoituksena olisi koota enemmänkin tietoa kirjavinkkauksesta tähän blogiin ainakin linkkien muodossa. Pääosin äänessä ovat Markku-setä Hollolan kirjastosta ja Arja-täti Porin kirjastosta. Kirjavinkkariblogi on myös Kirjavinkkariyhdistys ry:n tiedotuskanava.

Sisältää hyviä kirjavinkkilistoja aihepiireittäin ja luokka-asteittain. Hyvä sivusto opettajille!

 

Lastenkirjainsituutti

 

Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio ja erikoiskirjasto. Tavoitteena on edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lastenkirjan kuvitustaiteen tuntemusta ja tutkimusta. Instituutti palvelee kirjastoja, kouluja, yliopistoja sekä muita tahoja ja yksittäisiä henkilöitä tutkijoista asianharrastajiin.

 

Toimintaan kuuluu muun muassa tiedonvälitys lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä seminaarien, tutkijatapaamisten ja yleisöluentosarjojen järjestäminen. Tärkeä osansa on myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä siihen liittyvän tutkimuksen tallentamisella.

 

Materiaalipankista löytyy ilmiöoppimisen tehtäviä useiden eri oppiaineiden tunneille yläkouluun

Lastenkirjainstituutti on tuottanut verkkopohjaisen materiaalipankin ilmiölähtöisen opettamisen tueksi kaikille ala- ja yläkoulujen opettajille. Kirjojen tarinat tuovat ilmiön opetustilanteeseen, ja kirjoihin liittyvät valmiit tehtävät helpottavat opettajan työtaakkaa. Syksyllä 2017 materiaalipankkiin saatiin nuorille suunnattuja tehtäviä. Materiaalipankissa on tällä hetkellä 85 tehtävää alakoululaisille ja 60 yläkoulun oppilaille.

Hyvä sivusto opettajille!!!

 

Lehdet

 

Lasten ja nuortenkirjallisuutta käsitteleviä lehtiä ovat mm. Suomen Ibbyn Virikkeitä sekä Lastenkirjainstituutin OnnimanniKiiltomato on netissä toimiva kirjallisuuslehti ja -foorumi.

 

Sarjakuvat

 

Sarjakuvia, tietoa sarjakuvista ja sarjakuvanpiirtämisestä on netissä runsaasti. Ohessa joitakin linkkejä, joista toivomme olevan sinulle hyötyä.
 


TIEDON VIIDAKOSSA

 

Tiedonhaun askeleet

 

Tiedonhaku on osa medialukutaitoa. Sen hyvä hallinta on tärkeää, jotta löydämme haluamamme informaation nopeasti ja luotettavasti. Tämän materiaalin tarkoituksena on perehdyttää lukija entistä paremmin tiedonhaun eri kysymyksiin. Mukana on myös laaja linkkikokoelma keskeisimpiin tiedonhaun välineisiin: hakukoneisiin, hakemistoihin ja erikoishakuihin.

 

Makupalat

Makupaloihin on valittu verkkosivuja, joista kirjaston tiedonhakukysymysten kautta tiedetään olevan kysyntää. Mukaan pääsyn ehtona on, että linkin takana oleva verkkosisältö on laadukasta ja turvallista sekä hyvin toimitettua. Makupalat on suunniteltu sellaiseksi, että sitä voi käyttää myös tiedonhaun opetukseen.

 

Kirjastot.fi - tiedonhaku

 

Verkkotiedonhaun peruskysymyksiin johdattelee Kifin Mediakasvautus-sivusto. Tutustu! Tietoa hakukoneiden sielunelämästä ja verkkotiedonhaun sudenkuopista.

 

Miten selviän tutkielman/esitelmän teosta?

 

1. Määrittele tutkielman aihe/ongelma

 

Mitä haluan tutkia?

Mitä jo tiedän asiasta?              

Millaista tietoa tarvitsen?

 

2. Etsi ja nimeä tiedonlähteet

Miten saan tietoa? Lukemalla, kuuntelemalla, katsomalla?

Mistä haen tietoa? Kirjat, haastattelut, internet...

Mitä teen tiedoilla? Esitelmän, referaatin, blogin?

 

3. Valitse tiedosta tarvitsemasi

Miten valitsen sopivan tiedon?

Mikä on oleellista/epäoleellista aiheeni kannalta?

Miten luotettavaa tieto on?

 

4. Järjestele tietoa

Miten järjestän tiedon?

Millä asioilla on yhteys toisiinsa?

Miten voin selventää tietoa kuvilla tai taulukoilla?

 

5. Esittele tuloksesi

Miten esittelen selkeästi tiedon ja johtopäätökset? Tekstiä, kuvia, ääniä?

Miten merkitsen tiedonlähteet?

Mikä on näkökulmani aiheeseen?

 

6. Arvioi prosessia ja työtä

Minkälainen lopputuloksesta mielestäni tuli?

Miten onnistuin työn eri vaiheissa?

Mitkä vaiheet olivat hankalia?  Miksi?

 

Haetko tietoa kirjailijoista?

 

Nettimatrikkeli

Suomalaiset nuortenkirjailijat esittelyssä: kirjanäytteitä, bibliografiat ja palkintoluettelot.

 

Dekkarinetti

Tietoa dekkariuutuuksista ja dekkarikirjailijoista, luettelo dekkareita käsittelevästä kirjallisuudesta ja dekkaripalkintojen saajista. Sivulla myös linkkihakemisto.

 

RisingShadow

Suomen suurin scifi- ja fantasiakirjallisuuteen keskittynyt sivusto. 

 

KirjaSampo

Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu, josta löydät kiinnostavia kirjailijoita, kirjoja ja uusia lukukokemuksia

 

Onko satu hukassa?

 

Satukallio

Kallion kirjaston Satukallio-sivuilla on satuhakemisto, josta voi hakusanoilla hakea lainattavia satukirjoja ja tutustua satujen sankareihin.

 

Onnet

Lastenkirjainstituutin tietokanta, josta voi hakea Suomessa ilmestynyttä lasten ja nuortenkirjallisuutta.

Sivulla sanahaku, tekijähaku, nimekehaku, hakee myös osakohteita

 

Runo kateissa?

 

Runoraitti

Täällä voit lukea lasten ja nuorten kirjoittamia runoja, vierailevien runoilijoiden haastatteluja ja saada vinkkejä runoluettavasta. Voit myös itse kirjoittaa runon, pelata runopelejä tai tehdä tehtäviä.

 

 

Etsitkö kuvakirjoja jostain aiheesta?

 

Kirjavainen - Joensuun seutukirjasto

Kirjavainen on viitetietokanta, joka perustuu Joensuun kaupunginkirjaston lastenosaston kuvakirjakokoelmiin. Varhaisimmat kuvakirjat ovat 1960-luvulta ja päivitys on jatkunut kesään 2007.

TIETOA VANHEMMILLE JA OPETTAJILLE

 

Mediakasvatus

 

Mediakasvatus on yhä tärkeämpää tämän päivän maailmassa. Apuja ja ajatuksia niin vanhemmille kuin kirjastohoitajillekin antavat oheiset sivustot.

 

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Askarruttavatko mediakasvatus ja turvallinen netinkäyttö? Lapset ja nuoret tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta. Mannerheimin lastensuojeluliitosta saat asiantuntijan apua mediakasvatukseen ja viisaan netinkäytön opetukseen.

 

Mediakasvatusseura

 

Mediakasvatus.fi on lasten, nuorten ja median kanssa työskenteleville ammattilaisille, tutkijoille ja vanhemmille suunnattu verkkopalvelu. Se on mediakasvatusseuran palvelu, joka kuuluu Lapset ja media -hankekokonaisuuteen ja on opetusministeriön rahoittama.


 

Lue lapselle!

 

Ota lapsi syliin ja lue hänelle! Se on parasta läheisyyttä vanhemman ja lapsen välillä. Kirjallisuus kehittää lapsen tunne-elämää ja eläytymiskykyä. Lukuhetki on lapselle aina matka mielikuvitukseen ja omaan minuuteen. Kirjat tarjoavat myös esteettisiä taide-elämyksiä. Lapsesi äidinkieli ja sanavarasto kehittyvät samalla.

Runot ja lorut ovat lapsen ensimmäinen kirjallisuuselämys ja kielikylpy omaan äidinkieleen. Hauskat riimiparit jäävät helposti lapsen mieleen, vaikkei hän niiden sisältöä ymmärtäisikään. Runot kehittävät myös rytmitajua.

 
Pienimmille sopivimpia kirjoja ovat katselukirjojen jälkeen kuvakertomukset, joissa kuvien osuuden tulee olla suuri, jopa 70-90 % sivua kohden. Kuvakirjojen tavoitteena on mielikuvien rakentaminen ympäröivästä maailmasta sanoin ja kuvin. Jokainen kirja on aina myös tietokirja pienelle lapselle, koska sen avulla hänelle välittyy koko ympäröivä kulttuuri.

Leikki-ikäiselle lapselle voi lukea lyhyitä kertomuksia. Hän oppii kirjoista vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja. Aikuinen voi tietoisesti ohjata lasta luetun ymmärtämisessä keskustelemalla hänen kanssaan kirjan tapahtumista. Leikki-ikäinen lapsi jaksaa jo keskittyä kertomuksiin, missä on vähän kuvia.

Pidemmät sadut alkavat kiehtoa lasta noin neljän vuoden iässä. Saduissa on paljon myyttistä viisautta. Niissä on kuvattu elämän tosiasioita verhotusti vertauskuvallisessa muodossa. Tämä kehittää lapsen tunneälyä ja on turvallinen tapa opetella elämän kipeidenkin kysymysten kohtaamista.

Tarinoiden valikoimassa kaikkiruokaisuus on tärkeää. Lapsi tarvitsee mielikuvituksellista fantasiaa, jossa voi huuhtoa mieltään. Runoudesta hän imee itseensä kielen rytmin ja soinnut. Tärkeää on myös saada samaistumiskohteita realistisista kertomuksista. Tarinat tavallisesta perhearjesta, sen myrskyistä, tyvenistä ja hauskoista sattumuksista opettavat lapselle elämän aakkosia.

 

Lue lapselle -hanke

 

Lue lapselle -hankkeen tavoitteena on innostaa pienten lasten vanhempia lukemaan ääneen lapsille ja valistaa heitä lapselle lukemisen tärkeydestä. Säännöllisesti ääneen lukemalla kehittää lapsen sanavarastoa, tukee emotionaalista kehitystä ja vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tulevaan koulumenestykseen ja lukutaitoon. Pohja lukemiskulttuurille ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Vanhempien merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevin nimenomaan ennen kuin lapsi itse osaa lukea.

 

Lisätietoa hankkeesta sivulla www.luelapselle.fi
 

Joroisten kirjasto

Rantasalmen kirjasto

Kirjastoauto Jasso Toenperä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoittautumislomake

Yhteisökorttilomake

Toenperän käyttösäännöt

Toenperän maksut

 

 

 

 

 

 

 

Aineistohaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietokoneiden varausohjelma

Nuortennetti

 

 

 

Joroisten koulut

Peruskoulut

Lukio

Ammatillinen opetus

 

Rantasalmen koulut

Peruskoulut ja lukio

Muut koulutuspalvelut

 

 

Lukukettu

Ohje oppilaalle

Ohje opettajalle

Kirjailijakettu Mauri Kunnas esittäytyy

 

 

Rajulukupusu

Lukijoille

Opettajille

 

 

Celia kirjasto

 

Luki-Luukas - interaktiivinen harjoitussivusto

Papunet - asiaa ja uutisia selkokielellä

Lukimat - oppimispelejä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monikielinen kirjasto

 

Lukukettunen Tuhannen ja yhden yön lumoissa

 

 

 

 

Joroisten kirjasto

0400 176 166

 

Rantasalmen kirjasto

040-3572 350

 

 

 

Varhaiskasvatus Juvalla

Varhaiskasvatus Joroisissa

Varhaiskasvatus Rantasalmella

 

Runoretken jälkeen Juvan kirjastossa

 

 

Joroisten kirjasto 

0400 176 166

 

Rantasalmen kirjasto

040-3572 350

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oma kirjanmerkki valmistui Rantasalmen kirjastossa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiiltomato

 

 

Suomen sarjakuvaseura

Sarjakuvan piirtäminen

Keskustele sarjakuvista

 

 

 

 

 

Jasson sisuskalut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mika Hyppönen lukee luokalle Juvan kirkonkylän koululla

A B C D E F G

H I J K L   

M N O P Q R S  

T U V X Y Z Å Ä Ö