Toenperän kirjasto Hae Lumme-finnasta E-kirjat kettu

Ketunpennun kirjalista

käpäläpassiKetunpentu on alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastoissa (Juva, Joroinen, Rantasalmi). Se innostaa perheet, isovanhemmat ja ystävät lukemaan yhdessä lapsen kanssa. Diplomi suoritetaan lukemalla lapsen kanssa kuusi (6) kirjaa. Lapsi saa jokaisesta luetusta kirjasta leiman Käpäläpassiinsa, joita on saatavilla kirjaston asiakaspalvelusta. Yhteinen luku-urakka palkitaan lastenkirjalla ja lukudiplomilla. Käpäläpasseja voi täyttää vuoden aikana useita, mutta lapsi palkitaan diplomilla ja kirjalla vain kerran vuodessa.

Alkuun

Ensikirjat

Barker, Stephen: Mini äkkää ja tökkää: missä on oranssi katti? (2018), Mini äkkää ja tökkää: missä on pieni hiiri? (2018). Lasten keskus.

Cousin, Lucy: Tööt tööt, Maisa!. WSOY 2018.

Maisa lähtee autoajelulle. Matkan varrella näkyy monta tuttua tyyppiä ja useita uusia asioita. Tööt tööt, hyppää Maisan iloiseen matkaan!

 

Donaldson, Julia: Eläimiä (2012), Vastakohtia (2012), Värejä (2012), Numeroita (2012). Kuvittanut Axel Scheffler. Mäkelä.

Mörkyli on hurjan iso mutta ystävällinen otus. Mörkylin opisssa kirjoissa perheen pienimmät tutustuvat uusin asioihin. 

 

Holtfreter Nastja: Kaino Kettu ja kaverit. Tactic 2016.

Tässä metsässä kaikki ei ole ihan tavallista. Koira on suden puvussa, villisikojen joukossa on outo otus ja yhdellä linnulla ei ole paria. Keksitkö sinä, mikä kuvissa on oudosti, hassusti tai eri lailla?

 

Holtfreter Nastja: Myyrän musta, hylkeen harmaa. Aurinko kustannus 2017.

Värikkäässä kuvakirjassa tutustutaan eläimiin vastakohtien ja värien eroilla. Mitkä eläimet lentävät? Mitkä uivat. Millaista ääntä eläimet pitävät?

 

Kaarla Riina ja Sami: Kuka leikkii langalla? (2011), Kuka sekoitti paketit? (2011), Missä kissa, Muumimamma? (2012), Yllätys kasvimaalla, Muumipappa! (2012), Muumipeikko leipoo (2019). Tammi.

Pahvisivuisia muumikirjoja arkisista pulmista ja tunteista.

 

Kaarla Riina ja Sami: Värit (2019), Tunteet (2019), Vuodenajat (2020). Tammi.

Muumi ja Pikku Myy -katselukirjat avaavat perheen pienimmille ovia hauskoihin havaintoihin ja oivalluksiin.

Katajavuori, Riina:  Pulmu keinuu (2015), Pulmu reissaa (2017), Pulmu asuu (2019). Kuvittanut Salla Savolainen. Schildts ja Södersröms.

Kunnas Kirsi: Tiitiäisen runolelu. Kuvittanut Christel Röhns. WSOY 2002.
Loruja hellittelyyn, taputteluun, köröttelyyn ja hypyttelyleikkeihin.

Kunnas, Kirsi: Hei hikkori tikkori. Kuvittanut Anneli Vasko. WSOY 2013.
Lehmä lentää ja kello nikkaa silmää yllätyksellisessä lorukirjassa.

Metsola Aino-Maija: Värit (2015), Numerot (2015), Värit ja muodot (2018). Nemo.
Värikkäitä ja iloisia kirjoja väreistä, numeroista ja muodoista.

Mühle, Jörg: Paijaa vielä pikkuisen. Lasten Keskus 2017.
Ilta on tullut ja pikku pupun on aika mennä nukkumaan. Voisitko auttaa sitä iltapuuhissa?

Nordqvist Sven: Viiru ja Pesonen piilosilla. Tammi 2016.
Pesosta ei löydy – ei sitten mistään! Viiru-kissa kysyy neuvoa pihapiirin höpsöiltä kanoilta, muklilta ja lehmiltä, joiden vastauksissa ei taida olla päätä eikä häntää. Lopulta voi vain ihmetellä, kuka oikein etsii ja ketä?

Pertamo, Karoliina: Pupu tykkää. Schildts ja Södersröms 2018.

Pupu tykkää pilvenhattaroista, voikukistaan ja ystävästään siilistä.

Pulli, Elina: Sylisampo. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Lasten Keskus 2018.
Lempeitä loruja ja vinkkejä yhteisiin hellittelyhetkiin.

Scarry, Richard: Oma koti, paras koti. Tammi 2010.
Eipäs possu ei halua nousta sängystä, pukea eikä syödäkään. Mikä saisi hänet muuttamaan tapansa?

Scheffler, Axel: Leikkisät eläimet: Hilma-hauva ja Simo-sammakko. Mäkelä 2015.
Touhukkaan Hilman ilo tarttuu lukijaan ja Simokin saa loikkimaan hassusti.

Taplin, Sam: Missä olet pikku kettu? (2018), Missä olet pikku norsu? (2018), Missä olet pikku jänis (2019), Missä olet pikku tiikeri? (2020), Missä olet yksisarvinen? (2020). Kuvittanut Emily Dove. Nemo.

Tapola, Katri: Toivon talvi. Kuvitus Karoliina Pertamo. Tammi 2013.
Punainen kuorma-auto on peittynyt yön aikana lumeen. Talvi ja lumi harmittavat Toivoa ihan kamalasti, ja koko päivä tuntuu olevan piloilla. Mutta Antin antama aura saa ihmeitä aikaan.

Vasko Anne: Jukolan seitsemän poikaa: luvunlaskua Aleksis Kiven tapaan. Toimittanut Katariina Heilala. Tammi 2016.
Yksi, kaksi, kolme... montako vihtaa on saunassa? Entä montako veljestä on Jukolassa? Lasketaan yhdessä leppäkerttujen kanssa!

Vasko, Anne: Lentopusu. Etana Editions 2019.

Lentokone ja kirjastoauto rakastuvat, mitä siitä seuraa?

Vasko Anne: Oma maa mansikka. Toimittaneet Katariina Heilala ja Leena Järvenpä. Tammi 2016.
Pieni leppäkerttu vie suurelle retkelle suomalaiseen luontoon. Lorut, leikit ja iloiset kuvat tuovat niin karhun jörrikät kuin pienet peikotkin lähelle vauvaa ja vanhempia.

Watt, Fiona: Äkkää ja tökkää (2015), Äkkää ja tökkää kotona (2015), Äkkää ja tökkää ulkona (2016). Kuvittanut Stephen Barker.

Lasten Keskus. Ihania kirjoja täynnä etsittävää ja ihmeteltävää.

 

Wieslander Juija: Varis sanoo ei! (2017), Varis sanoo varo! (2020). Kuvittanut Sven Nordqvist. Mäkelä.

Rakastetut Mimmi Lehmä ja Varis seikkailevat paksulehtisenä kirjana perheen pienemmille.

Alkuun

Kuvakirjat

Andrén, Emelie: Ruuhkaa autokorjaamolla. Kuvittanut Salla Savolainen. Otava 2017.
Kesäaamu Armin, Akselin ja Alpon autokorjaamolla on rauhallinen. Mutta samaan aikaa kaupungin toisella laidalla urheiluauto ajaa kuoppaan, linja-autosta puhkeaa rengas ja mopon moottori temppuilee. Onneksi paikalle pörryyttelee Eeron sininen traktori, ja korjaamolla alkaa täysi tohina.

Andrén, Emelie: Eeron traktorikoulu. Kuvittanut Salla Savolainen. Otava 2019.
Eero rakastaa traktoreita niin paljon, että on päättänyt perustaa traktorikoulun. Kaikki haluavat varmasti oppia ajamaan traktoria, hän tuumii.

Amant, Kathleen: Hilla siivoaa (2015), Älä pure Hilla! (2015). Lasten Keskus.

Appelgren, Tove: Vesta-Linnea ja hirviöäiti (2001), Nukuhan jo, Vesta-Linnea (2003), Vesta-Linnea ja samettikuono (2005), Vesta-Linnea mieli mustana (2008), Vesta-Linnea kuunvalossa (2013), Vesta-Linnea ja kaverit (2019). Kuvittanut Salla Savolainen. Tammi.
Vesta-Linnea on mainio pieni tyttö, jonka perheen arkeen saamme Appelgrenin kirjasarjassa tutustua. Sarjan kirjoissa kerrotaan rohkeasti vaikeistakin asioista lapsiperheen iloa unohtamatta. Oivaltavia, ilahduttavia ja ihania kirjoja!

Bishop, Poppy: Karhun kirjasto. Mäkelä. 2017.

Brown, Margaret Wise: Maalarikissat. Useita painoksia. Tammi.
Ovi on sininen, ja ovesta maalatusta käyt maalarikissojen luo: Vihreäsilmäisistä Kasista ja Masista on hauskaa sekoittaa värejä toisiinsa, ja sitten ne rientävät maalaamaan: Vihreitä lehtiä ja punaposkimarjoja ja kirsikkasarjoja. Ja kultaiset päärynät oksilla välkkyvät. Ja tuostapa löydän punaisen pöydän, ja keltaiset tuolit saat sinä, jos huolit.

Cousins Lucy: Maisan jouluaatto (2003), Maisa menee yökylään (2012), Maisa opettelee uimaan (2012), Maisa menee elokuviin (2014), Maisa leikkii ja liikkuu (2016).  Tammi. Maisa-hiiren seurassa ei koskaan ole tylsää. Maisan ja hänen ystäviensä elämä koostuu kodin pienistä arkisista asioista ja leikeistä. Maisan maailmassa elämästä välittyy aina sen parempi puoli.

Davies, Benji: Toivo ja valas (2015), Toivo ja talviyö (2017), Toivo ja mummon lintu (2019). Karisto.
Toivo on aika yksinäinen poika, joka päätyy merellisiin seikkailuihin kotirannallaan ja mummon luona.

Docherty, Helen: Ritari joka ei halunnut taistella. Kuvittanut Thomas Docherty. Mäkelä 2016.
Riku-ritari pitää enemmän lukemisesta kuin taistelemisesta. Eräänä päivänä hän saa tehtäväkseen kesyttää vaarallisen lohikäärmeen. Riku pakkaa mukaansa miekan, kilven ja pinon lempikirjojaan. Millä niistä lohikäärmeen voi kesyttää?

Eriksson, Eva: Julia hakee sukkiaan (2016), Julia leikkii piilosta (2016), Julia istuu (2017), Julia syö kaiken (2017), Julia on väsynyt (2018), Julia auttaa (2018), Julia kaupungilla (2019). Kuvittanut Lisa Moroni. Mäkelä.

Freeman, Tor: Tukaaniveljekset. Tactic 2014.
Tukaaniveljesten Peten ja Samun pikahuoltofirma pelastaa kaupungin asukkaat isoista ja pienemmistäkin putkiongelmista. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu kilpailija, Putki-Hukka, jonka korjausmenetelmät ovat epäilyttäviä. Kestävätkö putket kasassa laastareilla, nyörinpätkillä ja purukumilla?

Happonen, Kaisa: Mur eli karhu (2016), Mur ja mustikka (2018), Mur ja tähti (2019). Kuvittanut Anne Vasko. Tammi.
Mur-karhu etsii itseään ja ihmettelee suuria asioita.

Haughton, Chris: Ihan hukassa. Lasten Keskus 2010.
Pikkupöllö on pudonnut pesästä eikä äitiä näy missään. Paikalle osunut Orava yrittää auttaa pöllöä, vaikka helppoa se ei ole. Lämmin kirja yksinjäämisen pelosta ja auttamisesta.

Jeffers, Oliver: Löytöpingviini (2010), Lentävä pingviini (2011). Karisto.
Kaksi hellyttävää tarina pojan ja pingviinin ystävyydestä.

Jeffers, Oliver: Ystävä avaruudessa. Karisto 2012.
Poika löytää eräänä päivänä kaapistaan lentokoneen. Hän lentää kauas avaruuteen asti ja tekee pakkolaskun Kuuhun. Hän on yksin ja peloissaan, kunnes huomaa, ettei sittenkään ole yksin.

Jones, Richard: Tunteet. Lasten keskus 2016.

Jory, John: Pää tyynyyn! Kuvittanut Benji Davies. Karisto 2016.
Karhu on juuri nukahtamaisillaan, kun ovelta kuuluu koputus. Ankka on pirteämpi kuin koskaan ja kipeästi kaveria vailla. Miten mahtaa nukkumaan menossa käydä?

Jäntti, Riikka: Pikku hiiri, tuuliviiri (2015), Pikku hiiri saa vieraan (2016), Pikku hiiren joulu (2017), Pikku hiiren puolukkamatka (2018), Pikku hiiri ja paukkupakkanen (2019), Pikku hiiren hellekesä (2020). Tammi.  Mainio kirjasarja Hiiru-hiiren perheen arjesta.

Kallio, Liisa: Pikku Papu (2010), Pikku Papu ja kukka (2011), Pikku Papu ja aarre (2013). Tammi.
Pikku Papu on iloinen ja kekseliäs kilpikonna, jolle elämä on ihana seikkailu.

Kanto, Anneli: Vilma Virtanen ja uimataito (2011), Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat (2011), Kastehelmi Virtanen ja oma tahto (2012), Perttu Virtanen ja kauhea kateus (2012), Veera Virtanen ja esikoulu (2013), Virtasen lapset ja pentu (2015), Perttu Virtanen ja varkaus (2016), Vilma Virtanen virpomassa (2017), Virtaset huvipuistossa (2018), Veera Virtanen ja kiusaaja (2020). Kuvittanut Noora Katto. Karisto.
Kirjasarja kertoo Virtasten viidestä, erilaisista sisaruksista. Hauska ja oivaltava sarja lasten arkisista ja hankalistakin asioista.

Kirkkopelto, Katri: Molli (2016), Molli ja Kumma (2018), Molli ja maan ääri (2019). Lasten Keskus. Molli kirjoissa tutustutaan ihastuttavalla tavalla ystävyyteen, yksinäisyyteen, kaipaukseen, sisukkuuteen, pelkoihin, ollaan rohkeita, tutkitaan uutta ja pohditaan ennakkoluuloja.

Kirkkopelto, Katri: Piki (2016), Piki ja pöljä päivä (2020). Lasten Keskus.

Klassen, Jon: Haluan hattuni takaisin. WSOY 2013.
Karhun hattu on hävinnyt eikä kukaan ole nähnyt sitä. Vai olikohan se sittenkin jonkun päässä?

Koppens, Judith: Kaula pystyyn, kirahvi! Kuvittanut Eline van Lindenhuizen. Lasten Keskus 2012.
Kirahvi muuttaa uuteen kotiin ja tutustuu uusiin ystäviin. Leikit vaan ei meinaa sujua, koska kirahvin pitkä kaula tuntuu olevan koko ajan tiellä. Mutta ehkä erilaisuudesta on sittenkin enemmän iloa kuin haittaa?

Korda, Lerryn: Kesälomalla (2010), Hurjan paljon lunta (2010), Raketilla kuuhun (2010), Rohkeat retkeilijät (2011). Tammi.
Pikku Lenni ja hänen ystävänsä Nella, Rauha ja Oskari keksivät yhdessä mukavia leikkejä. Vain mielikuvitus on seikkailujen rajana, kun viereltä löytyy hyvä ystävä.

Korolainen, Tuula: Kissa Killin kiukkupussi (2007), Kissa Killi ja sottapytty (2009), Kissa Killi ja joulukummitus (2011), Kissa Killin lelupäivä (2016). Kuvittanut Christel Rönns. Tammi. Tilaa tunteille! Killi-kissan kirjoissa käsitellään viisaasti ja hauskasti lapsiperheen tuttuja tilanteita ja tunteita.

Kuronen, Kirsti: Kerro minulle kaunis sana (2019), Näytä minulle hassu ilme (2020). Karisto.

Mitton, Tony: Vauhdikkaat veneet (2019), Tehokkaat traktorit (2019), Mainiot moottoripyörät (2019), Huimat helikopterit (2019), Parhaat paloautot (2019), Partioivat poliisiautot (2020), Ketterät kaivurit (2020), Avuliaat ambulanssit (2020), Ahkerat autot (2020), Jännittävät junat (2020), Loistava lentomatka (2020), Komea kuulento (2020). Mäkelä. Hyppää avaruusraketin, lentokoneen tai junan kyytiin ja anna seikkailun viedä! Kivasti kuvitetut ja jouhevasti riimitellyt kirjat esittelevät myös kulkuneuvojen osia ja erikoissanastoa.

Nygård, Marjo: POKS, sanoi pikku panda ja törmäsi... Lasten keskus. 2018.

Pelliccioni, Sanna: Onni-poika on jo aika iso (2020), Onni-poika osoittaa mieltä (2020), Onni-poika ja parvekeviidakko (2019), Onni-poika ja ystävät (2019), Onni-pojan talviseikkailu (2018), Onni-poika saa eläinystävän (2017), Onni-poika menee eskariin (2016), Onni-poika tykkää pelata (2015), Onni-poika menee mummolaan (2014), Onni-poika tahtoo kaiken (2013), Onni-poika saa uuden ystävän (2012), Onni-poika ja hirveä hirviö (2011), Onni-poika menee päiväkotiin (2010), Onni-pojasta tulee isoveli (2009), Onni-pojan kierrätyskirja (2008), Onni-pojan mahtava matka (2007), Onni-pojan puuhakas päivä (2006). Minerva.
Kurkista Onnin arkeen! Kirjoissa käsitellään pienen ihmisen elämän tärkempiä asioita mutkattomasti ja viisaasti.

Pirhonen Nina: Viuh, viuh. Otava 2017.
Miska-marakatti ohjaa rakettia ja Onni-siili ilmalaivaa. Mitä menopeliä sinä ohjaisit mieluiten?

Pirhonen Nina: Brum brum. Otava 2016.
Jossain palaa! Salama-kettu ohjaa paloautoa ja Noki-myyrä on valmiina ruiskuttamaan liekkeihin vettä. Hyppää kulkuneuvojen kyytiin!

Reittu, Ninka: Olet superrakas! (2017) Oma rakas supernapa! (2018), Silloin kun on superolo (2019). Otava

Scheffler, Axel: Uusi ystävä (2016), Talvipäivä (2013), Yökylässä (2013), Mörköleikki (2012), Ystävä auttaa (2011), Lätäkkö lattialla (2011). Mäkelä. Kirjasarja kaveruksista Pete ja Pulmu.

Tapola Katri: Oivan pallo (2017), Oivan laiva (2018), Oivan tie (2019). Kuvittanut Karoliina Pertamo. Schildts & Södersröms.

Tapola, Katri: Pieni prinssisatu. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
Pikku prinssi Pauli kerää kalavehkeet, valjastaa ratsunsa ja lähtee lammelle onkimaan prinsessaa odotellessaan. Kaisa ilmestyy pian työkalupakkinsa kanssa paikalle, ja edessä on hieno päivä.

Tapola, Katri: Pieni prinsessasatu. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
”Olipa kerran pikku prinsessa nimeltä Kaisa…” Iloinen satu prinsessan ja prinssin päivästä.

Teräs, Mila: Elli ja tuttisuu (2012), Elli ja unenpää. (2013) Kuvittanut Karoliina Pertamo. Otava.

Teräs, Mila: Kettu ja värit. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Karisto 2017.
Taivaanrannan maalariksi ryhtynyt  Kettu haluaa löytää maailman kauneimman värin. Löytääkö hän sen? Värejä hehkuva kuvakirja ihmeellisestä luonnosta.

Toivola, Ritva: Hilpeä mäenlasku (2012), Hilpeä uimaretki (2012) Kuvittanut Karoliina Pertamo. Saarni-kirjat 2012.

Willis, Jeanne: Kerro satu, Tatu. Kuvittanut Holly Clifton-Brown. Mäkelä 2017.
Tyttö kertoo Tatu-leijonalle sadun joka ilta. Mutta yhtenä iltana tyttö ei enää tule. Tatulla on kamala ikävä tyttöä ja iltasatuja - ennen kuin hän keksii oman sadun.

Wäre, Mervi Oona ja Eetu – ei hätää! (2013), Oona ja Eetu – ei nukuta! (2012), Oona ja Eetu : eri mieltä (2011), Oona ja Eetu – päivä hoidossa (2010). Kuvittanut Katri Kirkkopelto. Lasten Keskus. Oona ja Eetu -kirjat kertovat lapsiperheen arjesta iloineen ja suruineen. Kirjojen tilanteisiin ja niiden herättämiin tunteisiin on helppo niin lasten kuin aikuistenkin samaistua.

Willis Jeanne: Enemmän kuin kirja. Kuvittanut Tony Ross. Mäkelä 2018.
Kirjasta voi olla iloa monin eri tavoin. Mutta mikä käyttötarkoitus on ylitse muiden?

Alkuun

Runokirjat

Haamuhetki kullan kallis. Toimittanut Tuula Korolainen. Kuvittanut Anne Vasko. Tammi 2010.
Mitä tapahtuu yöllä kello kolmetoista ja millaista on aaveiden salainen elämä? Värisyttäviä runoja haamujen ja kummitusten ystäville.

Helakisa, Kaarina: Niille joilla on nauravat korvat: valitut runot. Kuvittanut Markus Pyörölä. Otava 2008.
Kruunuhaka, Kiina ja perunankuorivuori kutsuvat! Kaarina Helakisan valittujen runojen kokoelma ilahduttaa ja yllättää.

Huovi, Hannele: Hiiri mittaa maailmaa: valitut lastenrunot 1979-2019. 2019. Tammi.

Huovi, Hannele: Vauvan vaaka. Leikkiloruja ja runoja vauvoille. Kuvittanut Kristiina Louhi. Tammi 1995.
Klassikko vailla vertaa! Vauvan vaaka on herkkä, lempeä, vauhdikas, hauska, kiihkeästi elämässä kiinni: juuri niin kuin vauvakin.

Itkonen, Jukka: Keinuhevosen kengittäjä: runoja vauvakotiin. Kuvittanut Matti Pikkujämsä. Kirjapaja 2013.
”Kaksi pientä kättä, kaksi pientä jalkaa. Kun hän tulee maailmaan, uusi ajanjakso alkaa.” Vauvan syntymän myötä elämässä alkaa ihan uusi ajanjakso, joita Itkonen ja Pikkujämsä kuvaavat hauskasti ja lämpimästi runokirjassaan.

Jos sul lysti on: Suomen lasten leikkirunot. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Rudolf Koivu. Minerva 2014.
Lähde nostalgiselle matkalle lapsuuden leikkeihin. Kirjassa on leikinaloitustusloruja, runoja leikeistä ja vanhoja lastenlauluja.

Korolainen, Tuula: Muumin metsäseikkailu. Tammi 2010.
Muumiloruissa seikkaillaan kuin metsän peikot ja tutustutaan luontoon.

Kunnas, Kirsi: Tiitiäisen runokirja. WSOY 2018.

Kynsijärvi Elina: Loruja kotieläimistä. Maahenki 2016.

Onnenpäiviä : runoja lasten juhlaan. Koonnut Päivi Heikkilä-Halttunen. Kuvittanut Virpi Talvitie. WSOY 2005.
Syntymäpäivä on tärkeä juhla, mutta myös ensimmäisen hampaan irtoaminen ja pyöräilytaidon oppiminen ovat juhlavia hetkiä. Tästä kirjasta löytyy hieno valikoima runoja ja loruja sekä klassikoilta että nykyrunoilijoilta.

Mörö Mari: Helokki ja hiirenvirna : kukkaretki pihamaalle. Kuvittanut Marjo Nygård. Kirjapaja 2008.
Tutkimusretki voi alkaa omalta pihalta. Etsi, löydä ja riemastu kauneudesta Mari Mörön lorujen saattelemana.

Nuotio, Eppu: Ripinä & Rapina. Laulut säveltänyt Anna Anttonen. Kuvittanut Tiina Palokoski. Otava 2009.
Apinat Ripinä ja Rapina hyppäävät mattolaivan kannelle ja seikkailu alkaa! Runoissa tavataan rapu rapussa, pyöritään hiiripiirissä, suukotellaan ja silitellään. Laulukirja ja CD-levy kutsuu koko perheen iloittelemaan.

Nuotio Eppu: Silkkipaperitaivas: rakastamisrunoja vauvoille. Kuvittanut Virpi Penna. Tammi 2005.
Rakastamisrunoja vauvoille ja pienille leikki-ikäisille. Mukana myös runoleikkiohjeita.

Perkiö, Pia: Huuhkajan hotelli. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
Huuhkajan hotellipuun pesät ovat täynnä kesät talvet. Ihmekös tuo kun palvelussa ei ole nokan kopautusta ja naapuripesässä saattaa yöpyä satakieli. Kirjaan kuuluu CD-levy, josta runot voi kuunnella Antti Pääkkösen lukemina.

Perkiö, Pia: Kiitos! sanoi leijona. Loruja lasten arkeen. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. 2014.

Perkiö, Pia: Tule mukaan, sanoi Leijona. Lasten keskus 2019.
Ihania runoja arjesta, joka on usein aika ihmeellinen. Ja leijonan kanssa loruillessa juhlakin tuntuu ihan erityiseltä!

Perkiö, Pia: Siilin satupuu. Tammi 2018.

Peukaloputti: meidän vauvan lorut. Toimittanut Katriina Kauppila. Kuvittanut Timo Kästämä. Otava 2015.
Kokoelma perinteisiä leikkiloruja ja uudempia suosikkeja. Kirjassa on myös sormileikkejä, kämmenkutittelu- ja kosketteluloruja sekä körötyksiä.

Riimikissa kikattaa: runohetkiä pienille. Koonneet Anna Anttonen ja Kati Inkala. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Tammi 2013.
Ihania runoja ja leikkejä yhdessäoloon. Kirja rytmittyy kahdeksaan runoleikkihetkeen alkaen pienistä vauvoista vauhdikkaisiin leikki-ikäisiin.

Scarry, Richard: Hanhiemon lorulipas. Tammi 2009.
Richard Scarryn eläinhahmot seikkailevat Hanhiemon runojen maailmassa. Hanhiemon lorulippaassa on viisikymmentä englantilaista lastenrunoklassikkoa Suomen parhaiden lastenrunoilijoiden suomentamana.

Soita, soita sinikello: Suomen lasten kesärunot. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Martta Wendelin. Minerva 2015.
Tämän kirjan sivuilla paistaa aina aurinko ja tuoksuu kesä. Kesäisiä runoja Immi Hellénistä Hannele Huoviin ja Topeliuksesta Pia Perkiöön.

Teckentrup, Britta: Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja. Tactic 2014.
Kirjan jokaisella aukeamalla on etsimistehtävä. Mikä linnuista on löytänyt madon? Kenen siiven alta kuuluu piipitys?

Venho, Johanna: Puolukkavarvas. Kuvittanut Anne Peltola. WSOY 2006.
Olo-iloa ja arjen hyviä hetkiä lapsiperheen jokapäiväisestä elämästä. Puolukkavarvas on tunteiden tulkki sekä vauvojen vanhemmille että herkistyneille isovanhemmille.

Alkuun

Sadut

Corderoy, Tracey: Täyden palvelun tarinapuoti. Mäkelä 2019.

Galdone, Paul: Saapasjalkakissa. Lasten parhaat kirjat 1989.

Kunnas Kirsi: Punni. Kuvittanut Maija Karma. WSOY 2014.
Punni on toisenlainen kuin muut jänikset, joiden mielestä semmoista jänistä ei edes voi olla ollenkaan. Onnekseen se tapaa prinsessan, joka pitää siitä juuri sen erilaisuuden takia. Viisas satu erilaisuuden hyväksymisestä.

Kurenniemi, Marjatta: Toivoisin että asuisin kuussa. Kuvittanut Sanna Mander. WSOY 2018.
Marjatta Kurenniemen juhlakirja, satuja ja runoja.

Lindgren, Astrid: Astrid Lingrenin rakkaimmat sadut. Kuvitus Ingrid Vang Nyman, Björn Berg ja Ilon Wikland. WSOY 2002.
Yhteisnide Lindgrenin rakastetuimmista kirjoista. Sisältää kirjat: Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Melukylän lapset ja Ronja, ryövärintytär.

Lindgren, Astrid: Astrid Lingrenin rakkaimmat sadut II. Kuvittanut Ilon Wikland. WSOY 2007.
Yhteisnide Lindgrenin rakastetuimmista kirjoista. Sisältää kirjat: Marikki, Pikkuveli ja Katto Kassinen, Saariston lapset ja Veljeni, Leijonamieli.

Parvela, Timo: Hyvän mielen iltasatuja. Kuvittanut Virpi Penna. WSOY 2012.
Hassuttelevia, opettavaisia, jännittäviä ja mielikuvitusta kutkuttavia tarinoita iltasaduiksi ja päivien iloksi.

Parvela, Timo: Maukan ja Väykän satukirja. Kuvittanut Virpi Talvitie. Lukija: Paavo Kerosuo. Tammi 2013.
Lyhyitä, hauskoja satuja Maukka-kissan ja Väykkä-koiran elämästä taivaansinisessä talossa.

Prinsessojen satuaarre. Toimittanut Katriina Kauppila. Kuvittanut Kristiina Louhi. Otava 2004.

Rakkaimmat iltasadut: Kauneimmat klassikot ja uudet tarinat. Gummerus 2017.
Seuraa Liisaa ja valkoista kania isoon kaninkoloon ja Jaakkoa ylös jättimäistä pavunvartta. Lyhennettyjä klassikoita, suosikkisatuja ja uusia tarinoita.

Richard Scarryn kultainen kirjasto. Tammi 2016.
Valikoima Richard Scarryn kirjoittamista tai kuvittamista Tammen Kultaiset kirjasarjasta. Juhlakirjasta löytyvät muun muassa monelle lapsuudesta tutut Kani Kuriton ja Hyvää yötä Nalle Kalle.

Tammen suuri satuaarre. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Kristiina Louhi. Tammi 2008.
Kokoelma kolmestakymmenestä sadusta ympäri maailmaa Aisopoksesta Margaret Mahyyn.

Salmela Alexandra: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Kuvittanut Martina Matlovičová. Teos 2013.
Eläköön lapset ja mielikuvitus! Iloisen satukirjan 21 tarinassa seikkailevat muun muassa magneettinen ritari, Kalle-kala, päätön isi ja Löllöhirviö.

Sillanpää, Silja: Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi (2010), Monitoimikissa Katti Matikainen (2006), Konttorikissa Katti Matikainen (2004), Reissukissa Katti Matikainen (2003). Kuvittanut Timo Kästämä. Otava.
Iltasadun mittaisia tarinoita maailmanmatkaajakissa Katti Matikaisen ihmeellisestä elämästä.

Suomen lasten iltasadut. Toimittaneet Laila Hirvisaari ja Anja Salokannel. Kuvittanut Emmi Jormalainen. Otava 2015.
Nykykielelle kirjoitettuja satuja, joita on kerrottu lapsille sukupolvista toiseen.

Suomen lasten satuaarteet. Toimittanut Marja Kemppinen. Kuvittanut Pirkko-Liisa Surojegin. Otava 2004.
Suomen lasten satuaarteet sisältää rakastetuimmat klassikkosadut kuten muun muassa Punahilkka, Tuhkimo, Pieni tulitikkutyttö ja Keisarin uudet vaatteet.

Timonen Eija: Lymyvuoren peikot. Kuvittanut Christel Rönns. Tammi 2011.
Lymyvuoren peikot johdattelevat lukijan metsän siimekseen, vuorten uumeniin ja ylösalaiseen linnaan.

Topelius, Zacharias: Topeliuksen satuhelmiä. Kuvittanut Leena Lumme. WSOY 2006.
Vuoden kierron mukaan koottuja Z. Topeliuksen satuhelmiä.

Alkuun

Äänikirjat

Grimm Jakob: Tuhkimo. Lukija Vesa Vierikko. Tammi 2008.

Grimm Jakob: Ruusunen.  Lukija Vesa Vierikko. Tammi 2008.

Huovi Hannele: Vauvan vaaka. Tammi 2002.

Kaiken maailman eläinsadut. Perinteiset sadut. Lukija Sinikka Sokka. Otava 2014.

Kaiken maailman eläinsadut. Kansansadut. Lukija Sinikka Sokka. Otava 2014.

Korolainen Tuula: Kuono kohti tähteä. Lukijat: Eija Ahvo, Jarmo Heikkinen, Tuula Korolainen. Lasten Keskus 2006.

Parvela Timo: Maukan ja Väykän satukirja. Lukija: Paavo Kerosuo. Tammi 2013.

Suomen lasten satuja 1. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 2. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 3. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 4. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 5. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 6. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja 7. Lukija: Sara Paavolainen. Otava 2013.

Suomen lasten satuja Tammen suuri satukirja. Lukija: Eila Roine. Tammi 2005.

Tiitinen Esko-Pekka: Opri-kissan onnenvuosi. Lukijat: Eija Ahvo ja Susanna Haavisto. Tammi 2008.