Toenperän kirjasto Hae Lumme-finnasta kettu

Alkuun

Ketunpennun kirjalista

käpäläpassiKetunpentu on alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastoissa (Juva, Joroinen, Rantasalmi). Se innostaa perheet, isovanhemmat ja ystävät lukemaan yhdessä lapsen kanssa. Diplomi suoritetaan lukemalla lapsen kanssa kuusi (6) kirjaa. Lapsi saa jokaisesta luetusta kirjasta leiman Käpäläpassiinsa, joita on saatavilla kirjaston asiakaspalvelusta. Yhteinen luku-urakka palkitaan lastenkirjalla ja lukudiplomilla. Käpäläpasseja voi täyttää vuoden aikana useita, mutta lapsi palkitaan diplomilla ja kirjalla vain kerran vuodessa.

Alkuun

Ensikirjat

kirjankansi Mini äkkää ja tökkääBarker, Stephen: Mini äkkää ja tökkää: missä on oranssi katti? Lasten keskus 2018.

kirjankansi Mini äkkää ja tökkää

Barker, Stephen: Mini äkkää ja tökkää: missä on pieni hiiri? Lasten keskus 2018.

kirjankansi Tööt tööt, Maisa!Cousin, Lucy: Tööt tööt, Maisa! WSOY 2018.
Maisa lähtee autoajelulle. Matkan varrella näkyy monta tuttua tyyppiä ja useita uusia asioita. Tööt tööt, hyppää Maisan iloiseen matkaan!

kirjankansi Mörkylin opissaDonaldson, Julia: Mörkylin opissa: Eläimiä, Mörkylin opissa: Vastakohtia, Mörkylin opissa: Värejä, Mörkylin opissa: Numeroita. Kustannus-Mäkelä 2012. UUSI 2019

 

kirjankansi Kaino kettu ja kaveritHoltfreter Nastja: Kaino Kettu ja kaverit. Tactic 2016.
Tässä metsässä kaikki ei ole ihan tavallista. Koira on suden puvussa, villisikojen joukossa on outo otus ja yhdellä linnulla ei ole paria. Keksitkö sinä, mikä kuvissa on oudosti, hassusti tai eri lailla?

kirjankansi Myyrän mustaHoltfreter Nastja: Myyrän musta, hylkeen harmaa. Aurinkokustannus 2017.
Värikkäässä kuvakirjassa tutustutaan eläimiin vastakohtien ja värien eroilla. Mitkä eläimet lentävät? Mitkä uivat. Millaista ääntä eläimet pitävät?

 

kirjankansi Kuka leikkii langalla? Kaarla Riina ja Sami: Kuka leikkii langalla? (2011), Kuka sekoitti paketit? (2011), Missä kissa, Muumimamma? (2012), Yllätys kasvimaalla, Muumipappa! (2012), Muumipeikko leipoo (2019), Värit (2019), Tunteet (2019). Tammi. UUSI 2019
Pahvisivuisia muumikirjoja arkisista pulmista ja tunteista.

kirjankansi Pulmu keinuuKatajavuori, Riina: Pulmu -sarja. Kuvittanut Salla Savolainen. Pulmu keinuu (2015), Pulmu reissaa (2017), Pulmu asuu (2019). Schildts ja Södersröms. UUSI 2019
Pulmu seikkailee kotona ja reissussa.

kirjankansi Tiitiäisen runoleluKunnas Kirsi: Tiitiäisen runolelu. Kuvittanut Christel Röhns. WSOY 2002.
Loruja hellittelyyn, taputteluun, köröttelyyn ja hypyttelyleikkeihin.

kirjankansi Hei hikkori tikkoriKunnas, Kirsi: Hei hikkori tikkori. Kuvittanut Anneli Vasko. WSOY 2013.
Lehmä lentää ja kello nikkaa silmää yllätyksellisessä lorukirjassa.

Metsola Aino-Maija: Värit. Nemo 2015.
Iloinen kirja sateenkaaren väreissä. Sitruuna on keltainen, paloauto punainen ja päärynä vihreä.

Metsola Aino-Maija: Numerot. Nemo 2015.
Värikkäiltä sivuilta lasketaan kissojen, norsujen, pyykkipoikien ja kukkasten määrää.

Metsola Aino-Maija: Värit ja muodot. Nemo 2018 UUSI 2019

kirjankansi Paijaa vielä pikkuisenMühle, Jörg: Paijaa vielä pikkuisen. Lasten Keskus 2017.
Ilta on tullut ja pikku pupun on aika mennä nukkumaan. Voisitko auttaa sitä iltapuuhissa?

Nordqvist Sven: Viiru ja Pesonen piilosilla. Tammi 2016.
Pesosta ei löydy – ei sitten mistään! Viiru-kissa kysyy neuvoa pihapiirin höpsöiltä kanoilta, muklilta ja lehmiltä, joiden vastauksissa ei taida olla päätä eikä häntää. Lopulta voi vain ihmetellä, kuka oikein etsii ja ketä?

Pertamo, Karoliina: Pupu tykkää. Schildts ja Södersröms 2018. Pupu tykkää pilvenhattaroista, voikukistaan ja ystävästään siilistä.

kirjankansi SylisampoPulli, Elina: Sylisampo. Lasten Keskus 2018.
Lempeitä loruja ja vinkkejä yhteisiin hellittelyhetkiin.

Scarry, Richard: Oma koti, paras koti. Tammi 2010.
Eipäs possu ei halua nousta sängystä, pukea eikä syödäkään. Mikä saisi hänet muuttamaan tapansa?

Scheffler, Axel: Leikkisät eläimet: Hilma-hauva ja Simo-sammakko. Mäkelä 2015.
Touhukkaan Hilman ilo tarttuu lukijaan ja Simokin saa loikkimaan hassusti.

Taplin, Sam: Missä olet pikku kettu?, Missä olet pikku norsu?. Nemo 2018.

Tapola, Katri: Toivon talvi. Kuvitus Karoliina Pertamo. Tammi 2013.
Punainen kuorma-auto on peittynyt yön aikana lumeen. Talvi ja lumi harmittavat Toivoa ihan kamalasti, ja koko päivä tuntuu olevan piloilla. Mutta Antin antama aura saa ihmeitä aikaan.

Vasko Anne: Jukolan seitsemän poikaa: luvunlaskua Aleksis Kiven tapaan. Tammi 2016.
Yksi, kaksi, kolme... montako vihtaa on saunassa? Entä montako veljestä on Jukolassa? Lasketaan yhdessä leppäkerttujen kanssa!

Vasko Anne: Oma maa mansikka. Tammi 2016.
Pieni leppäkerttu vie suurelle retkelle suomalaiseen luontoon. Lorut, leikit ja iloiset kuvat tuovat niin karhun jörrikät kuin pienet peikotkin lähelle vauvaa ja vanhempia.

Watt, Fiona: Äkkää ja tökkää. Kuvittanut Stephen Barker. Lasten Keskus.2015.
Löydätkö autoilevan ankan ja kolmesilmäisen hirviön? Ihana kirja täynnä etsittävää ja ihmeteltävää.

Watt, Fiona: Äkkää ja tökkää kotona. Kuvittanut Stephen Barker. Lasten Keskus 2015.
Paikanna spagetit! Löydätkö kolme lelusotilasta? Ihana kirja täynnä etsittävää ja ihmeteltävää.https://lumme.finna.fi/Record/lumme.2906661

kirjankansi Äkkää ja tökkää ulkonaWatt, Fiona: Äkkää ja tökkää ulkona. Kuvittanut Stephen Barker.

Wieslander Juija: Varis sanoo ei! Mäkelä 2017.
Mimmi-lehmä innostuu keinumaan, loiskimaan, lukemaan ja pomppimaan, mutta Varis sanoo kaikkeen EI! Tai löytyykö sittenkin asia, mille Varis sanoo KYLLä?

Alkuun

Kuvakirjat

Andrén, Emelie: Ruuhkaa autokorjaamolla. Kuvittanut Salla Savolainen. Otava 2017.
Kesäaamu Armin, Akselin ja Alpon autokorjaamolla on rauhallinen. Mutta samaan aikaa kaupungin toisella laidalla urheiluauto ajaa kuoppaan, linja-autosta puhkeaa rengas ja mopon moottori temppuilee. Onneksi paikalle pörryyttelee Eeron sininen traktori, ja korjaamolla alkaa täysi tohina.

Andrén, Emelie: Eeron traktorikoulu. Kuvittanut Salla Savolainen. Otava 2019. UUSI 2019
Eero rakastaa traktoreita niin paljon, että on päättänyt perustaa traktorikoulun. Kaikki haluavat varmasti oppia ajamaan traktoria, hän tuumii.

kirjankansi Hilla siivoaaAmant, Kathleen: Hilla siivoaa. Lasten Keskus 2015.
Hillan pupu on kadoksissa. Löytyisiköhän pupu, jos vähän siivoaisi? Mutta entä jos siivoaminen ei vaan huvita yhtään?

kirjankansi Älä pure Hilla!Amant, Kathleen: Älä pure Hilla! Lasten Keskus 2015.
Hillan suussa on aika paljon hampaita. Tavallisesti hän käyttää niitä syömiseen, mutta joskus hänen tekee mieli purra myös veljeään. Onkohan se oikein?

kirjankansi Vesta-Linnea ja samettikuonoAppelgren, Tove: Vesta-Linnea -sarja: Vesta-Linnea ja hirviöäiti (2001), Nukuhan jo, Vesta-Linnea (2003), Vesta-Linnea ja samettikuono (2005), Vesta-Linnea mieli mustana (2008), Vesta-Linnea kuunvalossa (2013), Vesta-Linnea ja kaverit (2019). Kuvittanut Salla Savolainen. Tammi. UUSI 2019
Vesta-Linnea on mainio pieni tyttö, jonka perheen arkeen saamme Appelgrenin kirjasarjassa tutustua. Sarjan kirjoissa kerrotaan rohkeasti vaikeistakin asioista lapsiperheen iloa unohtamatta. Oivaltavia, ilahduttavia ja ihania kirjoja!

Bishop, Poppy: Karhun kirjasto. Kustannus-Mäkelä. 2017. UUSI 2019.

kirjankansi Maalarikissat Brown, Margaret Wise: Maalarikissat. Käännös: Kirsi Kunnas. Tammi 2015 jne.
Ovi on sininen, ja ovesta maalatusta käyt maalarikissojen luo: Vihreäsilmäisistä Kasista ja Masista on hauskaa sekoittaa värejä toisiinsa, ja sitten ne rientävät maalaamaan: Vihreitä lehtiä ja punaposkimarjoja ja kirsikkasarjoja. Ja kultaiset päärynät oksilla välkkyvät. Ja tuostapa löydän punaisen pöydän, ja keltaiset tuolit saat sinä, jos huolit.

kirjankansi Maisa leikkii ja liikkuuCousins Lucy: Maisa-sarja; Maisa leikkii ja liikkuu (2016), Maisa menee elokuviin (2014), Maisa opettelee uimaan (2012), Maisa menee yökylään (2012), Maisan jouluaatto (2003). Tammi.
Maisa-hiiren seurassa ei koskaan ole tylsää. Maisan ja hänen ystäviensä elämä koostuu kodin pienistä arkisista asioista ja leikeistä. Maisan maailmassa elämästä välittyy aina sen parempi puoli.

kirjankansi Toivo ja valasDavies, Benji: Toivo-sarja. Toivo ja valas (2015), Toivo ja talviyö (2017), Toivo ja mummon lintu (2019). Karisto. UUSI 2019
Toivo on aika yksinäinen poika, joka päätyy merellisiin seikkailuihin kotirannallaan ja mummon luona.

Docherty, Helen: Ritari joka ei halunnut taistella. Kuvittanut Thomas Docherty. Mäkelä 2016.
Riku-ritari pitää enemmän lukemisesta kuin taistelemisesta. Eräänä päivänä hän saa tehtäväkseen kesyttää vaarallisen lohikäärmeen. Riku pakkaa mukaansa miekan, kilven ja pinon lempikirjojaan. Millä niistä lohikäärmeen voi kesyttää?

kirjankansi Julia hakee sukkiaanEriksson, Eva: Julia-sarja; Julia on väsynyt (2018), Julia auttaa (2018) Julia syö kaiken (2017), Julia istuu (2017), Julia leikkii piilosta (2016), Julia hakee sukkiaan (2016). Kuvittanut Lisa Moroni. Mäkelä.

Freeman, Tor: Tukaaniveljekset. Suomentanut Heli Venhola.Tactic 2014.
Tukaaniveljesten Peten ja Samun pikahuoltofirma pelastaa kaupungin asukkaat isoista ja pienemmistäkin putkiongelmista. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu kilpailija, Putki-Hukka, jonka korjausmenetelmät ovat epäilyttäviä. Kestävätkö putket kasassa laastareilla, nyörinpätkillä ja purukumilla?

kirjankansi Mur, eli karhuHapponen, Kaisa: Mur-karhusta kertova sarja. Kuvittanut Anne Vasko. Mur eli karhu (2016). Mur ja mustikka (2018), Mur ja tähti (2019). Tammi. UUSI 2019
Mur-karhu etsii itseään ja ihmettelee Suuria asioita.

 

kirjankansi Ihan hukassaHaughton, Chris: Ihan hukassa. Lasten Keskus 2010.
Pikkupöllö on pudonnut pesästä eikä äitiä näy missään. Paikalle osunut Orava yrittää auttaa pöllöä, vaikka helppoa se ei ole. Lämmin kirja yksinjäämisen pelosta ja auttamisesta.

Jeffers, Oliver: Lentävä pingviini. Karisto 2011.
Poika ja pingviini ovat kaverukset, jotka tekevät yleensä kaiken yhdessä. Mutta nyt pingviini haluaisi oppia lentämään ihan yksin. Lentävä pingviini on vähäeleinen tarina ystävyydestä, joka antaa haaveille tilaa ja ystävälle ymmärrystä vaikeinakin hetkinä.

Jeffers, Oliver: Löytöpingviini. Karisto 2010.
Olipa kerran poika, jonka oven taakse ilmestyi pingviini. Kukaan ei kaivannut sitä, eikä kukaan tiennyt mistä se oli tullut. Poika päättää auttaa uutta ystäväänsä. Hellyttävä tarina ystävyydestä.

Jeffers, Oliver: Ystävä avaruudessa. Karisto 2012.
Poika löytää eräänä päivänä kaapistaan lentokoneen. Hän lentää kauas avaruuteen asti ja tekee pakkolaskun Kuuhun. Hän on yksin ja peloissaan, kunnes huomaa, ettei sittenkään ole yksin.

Jory, John: Pää tyynyyn! Kuvittanut Benji Davies. Karisto 2016.
Karhu on juuri nukahtamaisillaan, kun ovelta kuuluu koputus. Ankka on pirteämpi kuin koskaan ja kipeästi kaveria vailla. Miten mahtaa nukkumaan menossa käydä?

kirjankansi Pikku hiiren puolukkamatkaJäntti, Riikka: Pikku hiiri–sarja; Pikku hiiri, tuuliviiri (2015), Pikku hiiri saa vieraan (2016), Pikku hiiren joulu (2017), Pikku hiiren puolukkamatka (2018), Pikku hiiri ja paukkupakkanen (2019). Tammi.
Mainio kirjasarja Hiiru-hiiren perheen arjesta. Hiiru elää kahdestaan äitinsä kanssa, käy päiväkodissa ja touhuaa kivoja juttuja kaverinsa kanssa. Hiirun elämään on helppo samaistua.

kirjankansi Pikku Papu ja aarre Kallio, Liisa: Pikku Papu-sarja; Pikku Papu ja aarre (2013), Pikku Papu ja kukka (2011), Pikku Papu (2010). Tammi.
Pikku Papu on iloinen ja kekseliäs kilpikonna, jolle elämä on ihana seikkailu.

 

kirjankansi Virtasen lapset ja pentu Kanto, Anneli: Viisi villiä Virtasta –sarja; Vilma Virtanen ja uimataito (2011), Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat (2011), Kastehelmi Virtanen ja oma tahto (2012), Perttu Virtanen ja kauhea kateus (2012), Veera Virtanen ja esikoulu (2013), Virtasen lapset ja pentu (2015), Perttu Virtanen ja varkaus (2016), Vilma Virtanen virpomassa (2017), Virtaset huvipuistossa (2018). Kuvittanut Noora Katto. Karisto.
Kirjasarja kertoo Virtasten viidestä, erilaisista sisaruksista. Hauska ja oivaltava sarja lasten arkisista ja hankalistakin asioista.

kirjankansi Molli ja kumma Kirkkopelto, Katri: Molli ja Kumma. Lasten Keskus 2018.
Mollin puutarhasta löytyy valtavan isoja jälkiä. Molli ja hänen ystävänsä Sisu ottavat selvää kuka jäljet on tehnyt, vaikka uusi tuntematon pelottaa heitä paljon. Kirjassa pohditaan pelkoja, rohkeutta ja ennakkoluuloja,

kirjankansi Molli Kirkkopelto, Katri: Molli. Lasten Keskus 2016.
Pienellä ja kiukkuisella Mollilla on haave: se haluaisi ystävän. Saadakseen ystävän Mollin on kuitenkin opeteltava ensin ystävällisyyttä. Molli on hieno kertomus ystävyydestä ja yksinäisyydestä, kaipauksesta ja sisukkuudesta.

kirjankansi PikiKirkkopelto, Katri: Piki. Lasten Keskus 2016.
Piki tyrmistyy, kun supersankaria ei kelpuuteta leikkiin. Hän päättää selvittää yhdessä Ison kanssa miksi uudet kaverit eivät ota Pikiä mukaan leikkeihin. Selviää, että muutkin kaverit ovat kyllästyneet kiusaavaan Pomoon. Tärkeä ja viisas kirja ulkopuoliseksi jäämisestä ja kiusaamisesta.

Klassen, Jon: Haluan hattuni takaisin. WSOY 2013.
Karhun hattu on hävinnyt eikä kukaan ole nähnyt sitä. Vai olikohan se sittenkin jonkun päässä?

kirjankansi Kaula pystyyn, kirahvi!Koppens, Judith: Kaula pystyyn, kirahvi! Kuvittanut Eline van Lindenhuizen. Lasten Keskus 2012.
Kirahvi muuttaa uuteen kotiin ja tutustuu uusiin ystäviin. Leikit vaan ei meinaa sujua, koska kirahvin pitkä kaula tuntuu olevan koko ajan tiellä. Mutta ehkä erilaisuudesta on sittenkin enemmän iloa kuin haittaa?

Korda, Lerryn: Pikku Lennin leikkihetki; Rohkeat retkeilijät (2011), Kesälomalla (2010), Hurjan paljon lunta (2010), Raketilla kuuhun (2010). Tammi.
Pikku Lenni ja hänen ystävänsä Nella, Rauha ja Oskari keksivät yhdessä mukavia leikkejä. Vain mielikuvitus on seikkailujen rajana, kun viereltä löytyy hyvä ystävä.

kirjankansi Kissa-Killin kiukkupussiKorolainen, Tuula: Kissa Killi –sarja; Kissa Killin lelupäivä (2016), Kissa Killi ja joulukummitus (2011), Kissa Killi ja sottapytty (2009), Kissa Killin kiukkupussi (2007). Kuvittanut Christel Rönns. Tammi.
Tilaa tunteille! Killi-kissan kirjoissa käsitellään viisaasti ja hauskasti lapsiperheen tuttuja tilanteita ja tunteita.

Kuronen, Kirsti: Kerro minulle kaunis sana. 2019. Karisto. UUSI 2019

Mitton, Tony: Vauhdikkaat veneet, Tehokkaat traktorit, Mainiot moottoripyörät, Huimat helikopterit. 2019. Kustannus-Mäkelä. UUSI 2019

kirjankansi Onni-pojan talviseikkailuPelliccioni, Sanna: Onni-poika sarja; Onni-pojan talviseikkailu (2018), Onni-poika saa eläinystävän (2017), Onni-poika menee eskariin (2016), Onni-poika tykkää pelata (2015), Onni-poika menee mummolaan (2014), Onni-poika tahtoo kaiken (2013), Onni-poika saa uuden ystävän (2012), Onni-poika ja hirveä hirviö (2011), Onni-poika menee päiväkotiin (2010), Onni-pojasta tulee isoveli (2009), Onni-pojan kierrätyskirja (2008), Onni-pojan mahtava matka (2007), Onni-pojan puuhakas päivä (2006). Minerva.
Kurkista Onnin arkeen! Kirjoissa käsitellään pienen ihmisen elämän tärkempiä asioita mutkattomasti ja viisaasti.

Pirhonen Nina: Viuh, viuh. Otava 2017.
Miska-marakatti ohjaa rakettia ja Onni-siili ilmalaivaa. Mitä menopeliä sinä ohjaisit mieluiten?

Pirhonen Nina: Brum brum. Otava 2016.
Jossain palaa! Salama-kettu ohjaa paloautoa ja Noki-myyrä on valmiina ruiskuttamaan liekkeihin vettä. Hyppää kulkuneuvojen kyytiin!

Reittu, Ninka: Oma rakas supernapa! Otava 2018.

Reittu, Ninka: Olet superrakas! Otava 2017.

Scheffler, Axel: Talvipäivä (2013), Yökylässä (2013), Mörköleikki (2012), Ystävä auttaa (2011), Lätäkkö lattialla (2011), Uusi ystävä (2016). Mäkelä.

Tapola Katri: Oivan pallo (2017), Oivan laiva(2018). Kuvittanut Karoliina Pertamo. Schildts & Södersröms

Tapola, Katri: Pieni prinssisatu. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
Pikku prinssi Pauli kerää kalavehkeet, valjastaa ratsunsa ja lähtee lammelle onkimaan prinsessaa odotellessaan. Kaisa ilmestyy pian työkalupakkinsa kanssa paikalle, ja edessä on hieno päivä.

Tapola, Katri: Pieni prinsessasatu. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
”Olipa kerran pikku prinsessa nimeltä Kaisa…” Iloinen satu prinsessan ja prinssin päivästä.

Teräs, Mila: Elli ja unenpää. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Otava 2013.
Ellin on aika mennä nukkumaan. Mutta silmät eivät pysy kiinni ja päässä risteilee monenlaisia ajatuksia. "Koeta nyt saada unen päästä kiinni", äiti sanoo. Onkohan unenpää lankaa?

Teräs Mila: Elli ja tuttisuu. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Otava 2012.

kirjankansi Kettu ja väritTeräs, Mila: Kettu ja värit. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Karisto 2017.
Taivaanrannan maalariksi ryhtynyt  Kettu haluaa löytää maailman kauneimman värin. Löytääkö hän sen? Värejä hehkuva kuvakirja ihmeellisestä luonnosta.

Toivola, Ritva: Hilpeä uimaretki. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Saarni-kirjat 2012.
Vilkka-koira, Kinuski-kissa, Piippo-orava ja Omppu-marsu viettävät kesäpäivää uimarannalla. Ystävykset onkivat, tekevät hiekkalinnan ja polskuttelevat. Ja mitä olisi retki ilman eväitä!

Toivola, Ritva: Hilpeä mäenlasku. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Saarni-kirjat 2012.
Vilkka on saanut joululahjaksi pulkan. ”Tähän pulkkaan mahtuu monta kaveria”, Vilkka lupaa ja niin Kinuski-kissan, Piippo-oravan ja Omppu-marsun seikkailu mäessä alkaa. Yhtäkkiä pulkka liukuu hyppyriin ja lentää ilmaan.

Willis, Jeanne: Kerro satu, Tatu. Kuvittanut Holly Clifton-Brown. Mäkelä 2017.
Tyttö kertoo Tatu-leijonalle sadun joka ilta. Mutta yhtenä iltana tyttö ei enää tule. Tatulla on kamala ikävä tyttöä ja iltasatuja - ennen kuin hän keksii oman sadun.

kirjankansi Oona ja EetuWäre, Mervi: Oona ja Eetu -sarja; Oona ja Eetu – ei hätää!(2013), Oona ja Eetu – ei nukuta!(2012), Oona ja Eetu – päivä hoidossa (2010). Kuvittanut Katri Kirkkopelto. Lasten Keskus.
Oona ja Eetu -kirjat kertovat lapsiperheen arjesta iloineen ja suruineen. Kirjojen tilanteisiin ja niiden herättämiin tunteisiin on helppo niin lasten kuin aikuistenkin samaistua.

Willis Jeanne: Enemmän kuin kirja. Kuvittanut Tony Ross. Mäkelä 2018.
Kirjasta voi olla iloa monin eri tavoin. Mutta mikä käyttötarkoitus on ylitse muiden?

Alkuun

Runokirjat

kirjankansi Haamuhetki kullan kallisHaamuhetki kullan kallis. Toimittanut Tuula Korolainen. Kuvittanut Anne Vasko. Tammi 2010.
Mitä tapahtuu yöllä kello kolmetoista ja millaista on aaveiden salainen elämä? Värisyttäviä runoja haamujen ja kummitusten ystäville.

kirjankansi Niille joilla on nauravat korvatHelakisa, Kaarina: Niille joilla on nauravat korvat: valitut runot. Kuvittanut Markus Pyörölä. Otava 2008.
Kruunuhaka, Kiina ja perunankuorivuori kutsuvat! Kaarina Helakisan valittujen runojen kokelma ilahduttaa ja yllättää.

 

kirjankansi Hiiri mittaa maailmaaHuovi, Hannele: Hiiri mittaa maailmaa: valitut lastenrunot 1979-2019. 2019. Tammi. UUSI 2019.

 

 

kirjankansi Vauvan vaakaHuovi, Hannele: Vauvan vaaka. Leikkiloruja ja runoja vauvoille. Kuvittanut Kristiina Louhi. Tammi 1995.
Klassikko vailla vertaa! Vauvan vaaka on herkkä, lempeä, vauhdikas, hauska, kiihkeästi elämässä kiinni: juuri niin kuin vauvakin.

 

kirjankansi Keinuhevosen kengittäjä Itkonen, Jukka: Keinuhevosen kengittäjä: runoja vauvakotiin. Kuvittanut Matti Pikkujämsä. Kirjapaja 2013.
”Kaksi pientä kättä, kaksi pientä jalkaa. Kun hän tulee maailmaan, uusi ajanjakso alkaa.” Vauvan syntymän myötä elämässä alkaa ihan uusi ajanjakso, joita Itkonen ja Pikkujämsä kuvaavat hauskasti ja lämpimästi runokirjassaan.

Jos sul lysti on: Suomen lasten leikkirunot. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Rudolf Koivu. Minerva 2014.
Lähde nostalgiselle matkalle lapsuuden leikkeihin. Kirjassa on leikinaloitustusloruja, runoja leikeistä ja vanhoja lastenlauluja.

Korolainen, Tuula: Muumin metsäseikkailu. Tammi 2010.
Muumiloruissa seikkaillaan kuin metsän peikot ja tutustutaan luontoon.

kirjankansi Tiitiäisen runokirjaKunnas, Kirsi: Tiitiäisen runokirja. WSOY 2018. UUSI 2019

 

kirjankansi Loruja kotieläimistä Kynsijärvi Elina: Loruja kotieläimistä. Maahenki 2016.

 

Marttinen, Tittamari; Heikkilä-Halttunen, Päivi: Onnenpäiviä. Runoja lasten juhlaan. Kuvittanut Virpi Talvitie. WSOY 2005.
Syntymäpäivä on tärkeä juhla, mutta myös ensimmäisen hampaan irtoaminen ja pyöräilytaidon oppiminen ovat juhlavia hetkiä. Tästä kirjasta löytyy hieno valikoima runoja ja loruja sekä klassikoilta että nykyrunoilijoilta.

kirjankansi Helokki ja hiirenvirnaMörö Mari: Helokki ja hiirenvirna. Kukkaretki pihamaalle. Kuvittanut Marjo Nygård. Kirjapaja 2008.
Tutkimusretki voi alkaa omalta pihalta. Etsi, löydä ja riemastu kauneudesta Mari Mörön lorujen saattelemana.

Nuotio, Eppu: Ripinä & Rapina. Laulut säveltänyt Anna Anttonen. Kuvittanut Tiina Palokoski. Otava 2009.
Apinat Ripinä ja Rapina hyppäävät mattolaivan kannelle ja seikkailu alkaa! Runoissa tavataan rapu rapussa, pyöritään hiiripiirissä, suukotellaan ja silitellään. Laulukirja ja CD-levy kutsuu koko perheen iloittelemaan.

Nuotio Eppu: Silkkipaperitaivas: rakastamisrunoja vauvoille. Kuvittanut Virpi Penna. Tammi 2005.
Rakastamisrunoja vauvoille ja pienille leikki-ikäisille. Mukana myös runoleikkiohjeita.

Perkiö, Pia: Huuhkajan hotelli. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. Tammi 2012.
Huuhkajan hotellipuun pesät ovat täynnä kesät talvet. Ihmekös tuo kun palvelussa ei ole nokan kopautusta ja naapuripesässä saattaa yöpyä satakieli. Kirjaan kuuluu CD-levy, josta runot voi kuunnella Antti Pääkkösen lukemina.

Perkiö, Pia: Kiitos! sanoi leijona. Loruja lasten arkeen. Kuvittanut Sanna Pelliccioni. 2014.

kirjankansi Tule mukaanPerkiö, Pia: Tule mukaan, sanoi Leijona. UUSI 2019. Lasten keskus.
Ihania runoja arjesta, joka on usein aika ihmeellinen. Ja leijonan kanssa loruillessa juhlakin tuntuu ihan erityiseltä!

kirjankansi Siilin satupuu Perkiö, Pia: Siilin satupuu. Tammi 2018.

Peukaloputti: meidän vauvan lorut. Toimittanut Katriina Kauppila. Kuvittanut Timo Kästämä. Otava 2015.
Kokoelma perinteisiä leikkiloruja ja uudempia suosikkeja. Kirjassa on myös sormileikkejä, kämmenkutittelu- ja kosketteluloruja sekä körötyksiä.

Riimikissa kikattaa: runohetkiä pienille. Koonneet Anna Anttonen ja Kati Inkala. Kuvittanut Karoliina Pertamo. Tammi 2013.
Ihania runoja ja leikkejä yhdessäoloon. Kirja rytmittyy kahdeksaan runoleikkihetkeen alkaen pienistä vauvoista vaihdikkaisiin leikki-ikäisiin.

kirjankansi Hanhiemon lorulipasScarry, Richard: Hanhiemon lorulipas. Tammi 2009.
Richard Scarryn eläinhahmot seikkailevat Hanhiemon runojen maailmassa. Hanhiemon lorulippaassa on viisikymmentä englantilaista lastenrunoklassikkoa Suomen parhaiden lastenrunoilijoiden suomentamana.

kirjankansi Soita soita sinikelloSoita, soita sinikello: Suomen lasten kesärunot. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Martta Wendelin. Minerva 2015.
Tämän kirjan sivuilla paistaa aina aurinko ja tuoksuu kesä. Kesäisiä runoja Immi Hellénistä Hannele Huoviin ja Topeliuksesta Pia Perkiöön.

Teckentrup, Britta: Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja. TacticPublishing 2014.
Kirjan jokaisella aukeamalla on etsimistehtävä. Mikä linnuista on löytänyt madon? Kenen siiven alta kuuluu piipitys?

kirjankansi PuolukkavarvasVenho, Johanna: Puolukkavarvas. Kuvittanut Johanna Venho. WSOY 2006.
Olo-iloa ja arjen hyviä hetkiä lapsiperheen jokapäiväisestä elämästä. Puolukkavarvas on tunteiden tulkki sekä vauvojen vanhemmille että herkistyneille isovanhemmille.

Alkuun

Sadut

Corderoy, Tracey: Täyden palvelun tarinapuoti. Kustannus-Mäkelä 2019. UUSI 2019

Galdone, Paul: Saapasjalkakissa. Lasten parhaat kirjat 1989.

kirjankansi PunniKunnas Kirsi: Punni. WSOY 2014.
Punni on toisenlainen kuin muut jänikset, joiden mielestä semmoista jänistä ei edes voi olla ollenkaan. Onnekseen se tapaa prinsessan, joka pitää siitä juuri sen erilaisuuden takia. Viisas satu erilaisuuden hyväksymisestä.

kirjankansi Toivoisin että asuisin kuussaKurenniemi, Marjatta: Toivoisin että asuisin kuussa. WSOY 2018.
Marjatta Kurenniemen juhlakirja, satuja ja runoja.

 

kirjankansi Astrid Lingrenin rakkaimmat sadutLindgren, Astrid: Astrid Lingrenin rakkaimmat sadut. Kuvittaneet, Ingrid Vang Nyman, Björn Berg ja Ilon Wikland. WSOY 2002.
Yhteisnide Lindgrenin rakastetuimmista kirjoista. Sisältää kirjat: Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Melukylän lapset ja Ronja, ryövärintytär.

 

kirjankansi Astrid Lingrenin rakkaimmat sadut IILindgren, Astrid: Astrid Lingrenin rakkaimmat sadut II. Kuvittanut Ilon Wikland. WSOY 2007.
Yhteisnide Lindgrenin rakastetuimmista kirjoista. Sisältää kirjat: Marikki, Pikkuveli ja Katto Kassinen, Saariston lapset ja Veljeni, Leijonamieli.

 

kirjankansi Hyvän mielen iltasatujaParvela, Timo: Hyvän mielen iltasatuja. Kuvittanut Virpi Penna. WSOY 2012.
Hassuttelevia, opettavaisia, jännittäviä ja mielikuvitusta kutkuttavia tarinoita iltasaduiksi ja päivien iloksi.

Parvela, Timo: Maukan ja Väykän satukirja. Kuvittanut Virpi Talvitie. Tammi 2013.
Lyhyitä, hauskoja satuja Maukka-kissan ja Väykkä-koiran elämästä taivaansinisessä talossa.

Prinsessojen satuaarre. Toimittanut Katriina Kauppila. Otava 2004.

Rakkaimmat iltasadut: Kauneimmat klassikot ja uudet tarinat. Gummerus 2017.
Seuraa Liisaa ja valkoista kania isoon kaninkoloon ja Jaakkoa ylös jättimäistä pavunvartta. Lyhennettyjä klassikoita, suosikkisatuja ja uusia tarinoita.

Richard Scarryn kultainen kirjasto. Tammi 2016.
Valikoima Richard Scarryn kirjoittamista tai kuvittamista Tammen Kultaiset kirjasarjasta. Juhlakirjasta löytyvät muun muassa monelle lapsuudesta tutut Kani Kuriton ja Hyvää yötä Nalle Kalle.

Tammen suuri satuaarre. Toimittanut Ismo Loivamaa. Kuvittanut Kristiina Louhi. Tammi 2008.
Kokoelma kolmestakymmenestä sadusta ympäri maailmaa Aisopoksesta Margaret Mahyyn.

kirjankansi Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisiaSalmela Alexandra: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Kuvittanut Martina Matlovičová, Teos 2013.
Eläköön lapset ja mielikuvitus! Iloisen satukirjan 21 tarinassa seikkailevat muun muassa magneettinen ritari, Kalle-kala, päätön isi ja Löllöhirviö.

kirjankansi Monitoimikissa Katti MatikainenSillanpää, Silja: Katti Matikaisen satukirjat Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi (2010), Monitoimikissa Katti Matikainen (2006), Konttorikissa Katti Matikainen (2004), Reissukissa Katti Matikainen (2003). Kuvittanut Timo Kästämä. Otava.
Iltasadun mittaisia tarinoita maailmanmatkaajakissa Katti Matikaisen ihmeellisestä elämästä.

kirjankansi Suomen lasten iltasadutSuomen lasten iltasadut. Toimittaneet Laila Hirvisaari ja Anja Salokannel. Kuvittanut Emmi Jormalainen. Otava 2015.
Nykykielelle kirjoitettuja satuja, joita on kerrottu lapsille sukupolvista toiseen.

Suomen lasten satuaarteet. Toimittanut Marja Kemppinen. Kuvittanut Pirkko-Liisa Surojegin. Otava 2004.
Suomen lasten satuaarteet sisältää rakastetuimmat klassikkosadut kuten muun muassa Punahilkka, Tuhkimo, Pieni tulitikkutyttö ja Keisarin uudet vaatteet.

Timonen Eija: Lymyvuoren peikot. Kuvittanut Christel Rönns. Tammi 2011.
Lymyvuoren peikot johdattelevat lukijan metsän siimekseen, vuorten uumeniin ja ylösalaiseen linnaan.

kirjankansi Topeliuksen satuhelmiäTopelius, Zacharias: Topeliuksen satuhelmiä. Kuvittanut Leena Lumme. WSOY 2006.
Vuoden kierron mukaan koottuja Z. Topeliuksen satuhelmiä.

Alkuun

Äänikirjat

Grimm Jakob: Tuhkimo, Ruusunen. Tammi 2008.

Huovi Hannele: Vauvan vaaka. Tammi 2002.

kirjankansi Kaiken maailman eläinsadut Kaiken maailman eläinsadut. Perinteiset sadut. Otava 2014.

kirjankansi Kaiken maailman eläinsadut: kansansadutKaiken maailman eläinsadut. Kansansadut. Otava 2014.

Korolainen Tuula: Kuono kohti tähteä. Lasten Keskus 2006.

Parvela Timo: Maukan ja Väykän satukirja. Tammi 2013.

Suomen lasten satuja 1-7.

Tammen suuri satukirja. Tammi 2005.

Tiitinen Esko-Pekka: Opri-kissan onnenvuosi. Tammi 2008.