Toenperän kirjasto

 

 

 VERKKOKIRJASTO

E-KIRJAT

     Juvan kulttuurisivut - Toenperän kirjaston ylläpitämä paikalliskulttuurin sivusto

Rajulukupusu - yläkoulun lukudiplomi Toenperän kirjastoissa  Lukukettu - alakoulun lukudiplomi Toenperän kirjastossa  Ketunpentu - alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastossa

E-AINEISTOT
ASIAKKAAN AVAIMET
TAPAHTUMAKALENTERI

LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO

 

Kirjasto on kaikenikäisten kuntalaisten oma tila, jota voi käyttää ilman lainauspakkoa. Avaamme yhdeksältä itsepalveluna, jolloin voit lukea, lainata ja palauttaa automaatilla ja käyttää tietokoneita. Avoimen langattoman verkon kautta pääset omalla päätelaitteellasi internettiin. Palveluaika alkaa kymmeneltä. Tervetuloa!

 

Joroisten KIRJASTO


Kansansivistysmies Gustaf Brask kirjoitti vuonna 1862

Historiallinen kokoelma
Toimistosta henkilökohtaista asiakaspalvelua

Kustaa Brask -automaateilta saa automaattista palvelua

Asiakkaan avuksi
Sanoma- ja aikakauslehtiä
Lehtisali
Hiljaista lukutilaa tietokirjallisuuden katveessa
Kaunokirjallisuuden hyllyluokat ja kirjaimet
Äänikirjat
Lasten sarjakuvilla on oma hylly
Kuvakirjanurkassa
Musiikkiäänitteet kompaktisti yhdessä hyllyssä

Monitoimikone

Tiedonhaku, internet ja langaton verkko

Kirjasto kokoaa paikallistietoa kotiseutukokoelmaan

Yleisöluentoja ja satutunteja
Kansansivistysmies Gustaf Brask kirjoitti vuonna 1876

 

Kansansivistysmies Gustaf Brask kirjoitti vuonna 1862

 

Kirjoittanut Gustaf Fredrik Brask

Joroisista. Alotan ensiksi alusta vuoden moniaista sen seikoista. Pakkaisia kesti melkeen koko talven, jota muistuttaa vielä monen paleltuneet jalat ja naama. Vilutautia on monet saaneet potea;
onkin ollut kovaa pitkällistä eli pysyvätä laatua
-----
Kiitettäväin opettajain ja hyvätahtoisten pitäjän asukasten toimesta on pitäjän lainakirjasto paisunut satojen lukuseksi, josta nähdään opettavaisuuden olevan ikäänkuin kukoistamallansa. Tilaisuutta on saada oppia sekä hengellisissä että maallisissa, erittäin talouden asioissa, joita lainakirjat sisältävät. Muita lainakirjain lukeminen ei vielä ole kaikin paikoin pitäjässämme tapana varsinkin niissä tienoissa, joissa on viinan kauppa: lapset ovat viinanhakioina, toisasti kuultelevat pyhä-illat juopuneen rahvaan rähinätä. Jos tämäkään ei aina olisi este, on toinen sievemmässä haamussa, joka on kortinlyönti – raha-pelikin – pyhä-iltoina, johon nuori kansa menettää ne hetket, kuin ovat
säädetyt talonpojan säädylle kirjallistoimiin. Näin on asian laita varsinkin palvelusväessä, taloissa joissa niitä on usiampia ja isäntäväen esimerkki ei näytä palvelialle kehoitusta sanan harjoitukseen. K:lon kinkerissä tiedän vaan kaksi taloa, joissa isännät sunnuntai-iltoina, lukein ja laulain, ovat palveliain kanssa kirja kädessä. Jos mainitut esteet, viinanjuonti ja kortinlyönti, ei vähemmäksi häviä, eli paremmin sorreta ja kukisteta kansan seuroissa ja keskinäisessä harjoituksessa, niin ei ylistettävinkään opettamisen vireys ja totisinkaan ahkeruus voi täyttää tarkoitustansa puolittainkaan; sillä vielä löytyy perhekuntia, joissa ei lainakirjojakaan (yhteisestä lainakirjastosta) pidetä
kelvollisina, olemaan maallisenkaan huvituksen sijassa. Jos pitäjässämme kaikki rahvas joutuisi sillenkään askeleelle, että lainakirjastoakin käyttäisit huvituksenansa; niin viimeinkin taitaisi voittaa opetus puolellensa kansan ulkonaisen elämänmuodon, saattaa valistuksen tunnossa, hyljäämään turmelevaiset tavat ja vahingolliset harjoitukset, luonnottomat väärät luulot ja pelvot, taikausopin uskonnot ja turhat harjoitukset.*)
--------
*) Jos kohta alussa kaikki eivät huoli lainakirjastosta, niin niiden kasvava sivistys, jotka tämmöistä lukua harjoittavat, alkaa voittaen kehoittaa jälelle jääneitä tarttumaan samoihin toimiin, joista näkevät niille olevan monenlaista hyötyä ja etua, taloudenkin suhteen. Toim.

Lähde: Suomen Julkisia Sanomia 30.6.1862.
 


Historiallinen kokoelma


Joroisten kirjaston historiallisen kokoelman vanhimmat kirjat ovat Gustaf Braskin ajoilta. Kirjat on luetteloitu aineistotietokantaan ja ne löytyvät kokoelmatietokannasta

 

 

Toimistosta henkilökohtaista asiakaspalvelua

Kirjaston toimistosta saa henkilökohtaista asiakaspalvelua. Useimmiten kirjastossa päivystää asiakaspalveluaikana ainakin yksi sielu henkilökunnasta. Mikäli sielu puuttuu, apua saa soittamalla toimiston ovessa ja neuvonnassa olevaa ovikelloa.
 

 

Kustaa Brask -automaateilta saa automaattista palvelua

 

Kustaa Brask -automaatit lainaavat ja palauttavat. Lainaamisessa tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin. Palauttaminen onnistuu ilman korttia. Käyttöapua  saa tarvittaessa lainaustoimistosta.

 

 


Kirjaston oven ollessa lukittuna voit palauttaa aineistoa kirjaston palautusluukun kautta.

 

Asiakkaan avuksi

Asioinnin helpottamiseksi kirjastosta löytyy lasten rattaat ja kävelytuki heikkojalkaisille sisäänkäynnin vierestä.
 


Lainattavan aineiston voi kerätä perässä vedettävään punaiseen ostoskoriin, joka löytyy palautustiskin kupeesta.

Heikkonäköisille asiakkaille löytyy suurennuslasilampulla varustettu lukupaikka hiljaisesta lukutilasta.

Uutuushyrrästä löytyy kuluvana vuonna julkaistua kauno- ja tietokirjallisuutta.
 

Vessat sijaitsevat sisäänkäyntiä vastapäätä.

 

Kierrätyskärryyn voi jättää kierrätykseen kirjoja, aikakauslehtiä, musiikkia ja elokuvatallenteita. Kierrätykseen voi jättää vain kärryyn kerralla mahtuvan aineiston.

 

Sanoma- ja aikakauslehtiä

Lehtisalissa lehdet sijaitsevat kahdessa lehtikaapissa. Kirjaston tietokoneilta voi lukea kirjastoon tilattuja verkkolehtiä.

 

Sanomalehdet löytyvät matalasta kaapista ikkunan vierestä. Uusin numero on kaapin ovessa olevassa kotelossa. Sanomalehtiä säilytetään n. 1 kuukausi, paikallislehtiä kauemmin. Joroisten lehti säilytetään kirjastossa pysyvästi ja vuosikerrat sidotetaan.

 

Joroisten kirjastoon on tilattu noin 100 aikakauslehteä sanomalehtien lisäksi. Aikakauslehtiä lainataan myös kotiin uusinta numeroa lukuunottamatta. Kaikki lehdet ovat varattavissa: muihin Lumme-kirjastoihin tilatut lehdet ovat myös Joroisten kirjaston asiakkaiden käytettävissä.

 

 

Lehtisali

Lehtisali on kirjaston olohuone. Siellä voi lukea ja seurustella.

                   

 


Hiljaista lukutilaa tietokirjallisuuden katveessa
 

Kirjaston tietokirjallisuuspäädyssä ovat hiljaiset lukupaikat. Voit keskittyä, lukea, tehdä läksyjä ja opiskelutehtäviä sekä käyttää omaa tietokonetta kirjaston avoimessa verkossa.
Henkilökunta on innoissaan kirjaston tuunauksesta joten hiljaiset lukupaikat saattavat vaihtaa paikkaa usein, kärsivällinen asiakas löytää toivottavasti paikata suunnilleen sijainnista "fiikuksen ja lääketieteen välissä". Lukupaikat tunnistaa hiljaisuutta vaativista opasteista.

 

Kaunokirjallisuussohva seurusteluun ja levähtämiseen          

 

Kaunokirjallisuuden hyllyluokat ja kirjaimet

 

Dekkarit, eräkirjallisuus, tieteiskirjallisuus, fantasiakirjallisuus, kauhukirjat, sotakirjat ja rakkautta ja romantiikkaa sisältävät romaanit, ovat omina ryhminään aikuisten kaunokirjallisuuden alussa. Siellä ovat myös selkokieliset teokset sekä isotekstiset kirjat. Kaunokirjallisuuden hyllyluokat on merkitty kirjojen selässä olevaan infotarraan. 

Jän       Jännitys ja dekkarit
Erä       Eräkirjallisuus
Sci       Tieteiskirjallisuus
Fan       Fantasia
Kau      Kauhukirjat
Sot       Sotakirjallisuus

Rom      Romantiikka ja viihde

 

Äänikirjat

 

Äänikirjoja kirjastossa on cd-levyinä ja mp3-levyinä.

 

          
 

 

Lasten sarjakuvilla on oma hylly

 

Lasten sarjakuvat ovat omassa hyllyssään.

 

 


Lasten kertomakirjallisuus löytyy nuortenosaston oven vasemmalta puolelta neliöön asetelluista hyllyistä.

 

Kuvakirjanurkassa

 

Kirjaston tila perheen pienemmille on nuortenosaston vieressä. Tilaan on sijoitettu lasten kuvakirjat, lasten lehdet sekä lasten äänikirjat. Kirjat ovat kirjastolle epätyypilliseen tapaan vapaahkosti järjestetty.
 

 

 

 

 

 

Musiikkiäänitteet kompaktisti yhdessä hyllyssä

 

Musiikkilevyt ovat lainaustiskin vieressä. Aikuisten kevyt musiikki on ikkunanpuoleisessa hyllyissä, Klassinen musiikki ja lasten musiikki kuvakirjojen puoleisessa hyllyssä.  Musiikkiäänitteiden vieressä ovat kielikurssit omassa kaapissaan

 

 

 

Monitoimikone

 

Kirjaston monitoimikoneella voi kopioida, tulostaa ja skannata. Henkilökunta avustaa käytössä kykyjensä mukaan.
Kirjaston asiakaspalveluaikana voi ostaa tulostuskortteja omatoimiseen kopioimiseen ja tulostukseen.

 

Tiedonhaku, internet ja langaton verkko

 

Kirjastossa on neljä asiointikonetta ja kaksi aineistonselauspäätettä. Kirjastossa on avoin langaton verkko, jonka kautta asiakkaat voivat käyttää internetiä omilta päätelaitteiltaan.

 

 

 

Kirjasto kokoaa paikallistietoa kotiseutukokoelmaan

 

Kirjastossa on oma osasto paikalliselle kirjallisuudelle ja muulle aineistolle. Kotiseutukokoelmaan kootaan Joroista koskevaa kirjallisuutta ja joroislaisten julkaisemaa aineistoa. Kotiseutukokoelman aineistoa ei lainataan kotiin, siihen voi tutustua ainoastaan kirjastossa.

 

 

 


Molla ja Nalle

 

Yleisöluentoja ja satutunteja

 

Joroisten kunnan sivistystoimi järjestää yleisöluentoja kirjastossa. Kirjasto tarjoaa lastenkulttuurikeskus Verson toteuttamat satutunnit syys-toukokuussa kerran kuukaudessa. Kirjastoon voit tuoda näyttelysi ilmaiseksi. Jos haluat järjestää tilaisuuden kirjastossa ota yhteyttä!
 


Gustaf Brask Joroisista 27.p. jouluk. 1876

 

Pitäjässämme, nuoressa ja kasvavassa rahvaassa, heräsi jotenkin hyvästi lukuhalu viimeksi menneellä vuosikymmenellä kun rovastilla oli apulaisena vähän aikaa pastori Cygnæus, joka Joroisissa ollessaan piti huolta lainakirjaston hankkimisesta. Muutama kouluoppilas hänen apunansa askaroitsi ja keräsi pitäjässä asuvalta herrasväeltä vapatahtoisia antoja; ja sanottu pastori itse, kylä- eli kinkerilukuja toimitellessaan, sai antoja talonpojiltakin. Molemmista säädyistä annettiin rahaa ja kirjoja. Sanottu oppilas osti kirjat Aschanin ja kumppanin kirjakaupasta Kuopiosta – muistettavasti vuotena 1859 eli 1860. Kirjoja hoiti, pastorin asettaman laitoksen tavalla, muuan räätäli ilman palkatta ja hänen kuoltuansa sitte hänen veljensä, samasta palkasta, vuodesta 1864 kesäkuussa vuoden 1874 loppuun eli 10 1/4 vuotta. Viimeksi mainitun hoitajan hoitamaan ruvetessa kirjaluettelossa oli kirjain luku yli 400, vaan hän ei saanut takaisin kuin jos puolet. Niitä oli hävinnyt kuin oli usioita kirjoja nijottu yhteen ja hajonnut luettaissa – ja taisi muutamilta jäädä takasin antamattakin huolimattomuudessa eli salaten. Kirjoja lainattiin luettavaksi ahkerasti. Lainaamisen esimerkkiä näytteli herrasväkikin. Vanhat ottivat hengellisiä ja jumalisia kirjoja, nuoret kertomuksia ja tarinoita. Nyt on se kirjasto vähennyt ja huonoksi kulunut, eikä ole hoitajata ilmautunut. Lainakirjasto on lukutaitoa hyödyttävä laitos, vaan lukijat tarvitsisi tottua tietämään yhteisen tavaran suojelus-hyödyn ja tarpeellisuuden, harjaantua rehellisyyteen ja totuuteen; hoitelemaan kirjan puhtautta ja eheänä pysymistä; oppia ymmärtämään kirjan sisällä-pitoa ja opettavaa tarkoitusta j. m. f., joka taito olisi hyvä tuki laitokselle.
Lähde: Suomalainen Virallinen lehti 1§3.1.1877

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Joroisten kirjaston historiallinen kokoelma

 

 

 

                 Uutuushyrrä

 

 

   

    Kierrätyskärry

 

 

   

    Sanomalehdet löytyvät matalasta kaapista ikkunan vierestä.

 

 

 

 

   

 

                                              Aikakausilehtikaapisto

 

 


Kuvan lukupaikka viitteellinen, muutokset mahdollisia ja erittäin todennäköisiä!

 

         

 Kaunokirjallisuuden hyllyluokka DEK = jännitys- dekkarikirjallisuus

 

 

Genreluokkien paikkaa merkitsevät myös kirjoista tehdyt opasteet

 

 

 

 

 

 

 

            

Lasten sarjakuvia vartioi ennen kirjaston louhikäärme.
Paloturvallisuuden vuoksi Louhikäärme vartioi nykyään muualla.

 

 

 

 

 


Kuvakirjanurkkaus

 

 

 

 

 

 

Kuvakirjanurkkauksessa asustavat myös nämä epäilyttävät tyypit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Musiikkihylly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yleisöluento syksyllä 2012

 

 

 

  

 

A B C D E F G

H I J K L   

M N O P Q R S  

T U V X Y Z Å Ä Ö