Toenperän kirjasto

 

 

 VERKKOKIRJASTO

E-KIRJAT

     Juvan kulttuurisivut - Toenperän kirjaston ylläpitämä paikalliskulttuurin sivusto

Rajulukupusu - yläkoulun lukudiplomi Toenperän kirjastoissa  Lukukettu - alakoulun lukudiplomi Toenperän kirjastossa  Ketunpentu - alle kouluikäisten lukudiplomi Toenperän kirjastossa

E-AINEISTOT
ASIAKKAAN AVAIMET
TAPAHTUMAKALENTERI

LASTEN JA NUORTEN KIRJASTO

 

Kirjastoauto pitää maaseutua vireänä viemällä tietoa ja kulttuuria haja-asutusalueille ja laitoksiin.

 

JASSO TOENPERÄ


Vuonna 1977 Elvis kuoli ja kirjastoautotoiminta alkoi Rantasalmella
Sähköä auringosta 2014
Palvelut
Reitit ja aikataulut

Sähköä auringosta 2014

Toenperän kirjasto on saanut ELY-keskukselta hankerahoituksen Jasso Toenperän aurinkosähköistämistä varten. Tällä hetkellä auton käyttösähkö saadaan käynnistysakuista ja korilaiteakuista, jotka latautuvat auton käydessä tai kun se on kytketty verkkovirtaan.

Kirjastoauton akustosta ulosotettavan energian määrä päivittäin on hyvin suuri. Hankkeen tarkoitus tuottaa kirjastoauton sähkölaitteisiin tarvitsema energia aurinkopaneeleilla, jotka sijoitetaan kirjastoauton katolle. Sähköenergia siirretään autossa sijaitseviin alusta- ja korilaiteakkuihin, josta vaihtojännite hyödynnetään invertterin kautta pistorasioille/käyttölaitteille. Tämä aurinkosähköjärjestelmä toimii kaikkina vuodenaikoina, pidentää auton kaikkien akkujen käyttöikää ja säästää auton polttoaineen kulutusta. Mahdollisesti myös maailma pelastuu!

Lisätietoa: Yleisten kirjastojen Hankerekisteri

Hanketta tullaan seuraamaan myös Toenperän Lukupeto-blogissa.
 

Vuonna 1977 Elvis kuoli ja kirjastoautotoiminta alkoi Rantasalmella

 

Rantasalmen ensimmäinen kirjastoauto päätti 1977 sivukirjastojen aikakauden. Autolle ei tuolloin annettu nimeä, mustakeltainen, kunnanvaakunalla koristetussa, Kiitokori Oy:n valmistamassa monipalveluautossa oli musiikinkuuntelumahdollisuus ja valkokangas elokuvanäytöksiä varten. Auto otettiin hyvin vastaan: "Pienoista kirjapulaa on ilmennyt näin aluksi, koska tähän asti autosta on vain lainattu ja toiseksi kirjasto ei osannut aivan tarpeeksi hyvin varautua 'rajuun' lainaustahtiin", Pentti Rissanen kertoi Itä-Savon toimittajalle, kun auto oli liikennöinyt pari viikkoa (Itä-Savo 8.10.1977).

Ensimmäinen auto palveli 13 vuotta. Seuraaja, Scania L 113 "maalaiskuntamallin" korilla oli edeltäjänsä tavoin mustakeltainen ja sai nimekseen Lukutoukka. Lukutoukka otettiin käyttöön 1991, 1994 se alkoi vierailla myös Juvan kouluilla, kun Juvan oma kirjastoautotoiminta oli loppunut joitakin vuosia aikaisemmin.

 

2005 Joroisten auto saapui tiensä päähän ja Juva oli edelleen autotta. JJR-kuntien yhteinen kirjastoautotoiminta oli luonteva ratkaisu ongelmaan. Yhteisen kirjastoautotoiminnan sopimukseen oli kirjattu myös uuden kirjastoauton hankinta.

 

Joroisten, Juvan ja Rantasalmen yhteinen kirjastoauto Jasso Toenperä lähti reitille maaliskuussa 2007. Jassossa on Scanian alusta ja Kiitokorin kori. Kyljessä komeille sarjakuvataiteilja Jii Roikosen luoma Jasso Kissa -hahmo.

Kirjastoautotoiminnan historia Rantasalmella on menestystarina, lainamäärät ovat aktiivisella reittien suunnittelulla pysyneet korkeina ja palaute on erinomaista.

Lähteenä käytetty Raija Niemen laatimaa artikkelisarjaa ja sanomalehtiä.

 


Ei nukketeatteria, ei valkokangasta, mutta paljon luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa.Jorma siirtää aineistoa Lukutoukasta Jassoon. Koppalakki kuuluu kuljettajan uniformuun.
Palvelut


Autoa ajetaan kahdessa vuorossa, kolmen kunnan alueella, kahden kirjastovirkailijan ja varakuskin voimin, vuoroviikoin vaihtuvalla reitillä.

Kirjastoautoon voi varata aineistoa myös Joroisten, Juvan ja Rantasalmen kirjastoista, varaukset ovat maksuttomia. Autossa on asiakaspääte.

Sähköposti: kirjastoauto (a) rantasalmi.fi
Puhelinnumero: 040 755 6885Reitit ja aikataulut

Reittiaikataulu


Poikkeuksista tiedotetaan asiakkaille tekstiviestillä. Muistattehan pitää kirjastot ajan tasalla yhteystietojenne muuttuessa.

Kirjastoauton reitti elää tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Kysymyksissä ja ehdotuksissa voitte kääntyä virkailijoiden puoleen.

Sähköposti: kirjastoauto (a) rantasalmi.fi
Puhelinnumero: 040 755 6885


A B C D E F G

H I J K L   

M N O P Q R S  

T U V X Y Z Å Ä Ö